Cuketa patří k typické letní zelenině, kterou každý zahrádkář určitě ocení, protože s minimální námahou jich sklidí vždy velké množství:)
V létě a teplém počasí se cuketa taky skvěle hodí k přípravě polévky, která se podává mnohdy i studená.
Vyzkoušejte ji, v horkých dnech ji určitě oceníte!
Ingredience pro 4 osoby
2 velké cukety
1 brambor
1 pórek
3 lžíce panenského olivového oleje
Sůl
Koření podle chuti (můžete použít např. pepř, muškátový oříšek, tymián)
.
Postup:
Zeleninu dobře omyjeme.
Pórek nakrájíme na drobné kolečka, brambory a cuketu na menší kostky.
Cuketu škrábat nemusíme.
.
V hrnci necháme rozehřát olivový olej, a začneme dusit pórek. Osolíme špetkou soli.
.
Po 5 minutách přidáme cuketu s bramborem a dále dusíme ještě 5 minut. Dochutíme podle libosti.
.
Poté zalejeme vřelou vodou, a necháme vařit ještě přibližně 15 minut.
.
Polévku rozmixujeme, a pokud ji chceme konzumovat studenou, tak ji necháme vychladnout, a poté dáme do ledničky.
Milovníci teplé polévky ji budou konzumovat teplou;)
.
Studenou verzi polévky pak servírujeme například ve skleničkách, ozdobené nakrájenou parmskou nebo španělskou šunkou, anebo taky opečenými kousky pečiva.
Dobrou chuť!