Červená čočka patří mezi moje oblíbené luštěniny, hlavně proto, že se nemusí namáčet, a je uvařená za 20 minut. Vždycky se snažím mít balíček červené čočky v kuchyni doslova pro případ nouze, protože ve chvílích, kdy nevíte, co zdravého přichystat, se opravdu skvěle hodí. Její chuť je jemnější a je také lépe stravitelnější než jiné luštěniny, protože nemá slupku.
Navíc je nabitá vitamíny, minerály a antioxidanty, takže se jedná o „must have“ v naší domácnosti.
A hlavně v neposlední řadě je to skvělý zdroj rostlinných bílkovin.
Díky její konzistenci se skvěle hodí na přípravu pyré nebo krémových polévek.
Můžete do ní přidat vaši oblíbenou zeleninu, uvidíte, že chutná skvěle!
.
Ingredience pro 4 osoby:
250 g červené loupané čočky
panenský olivový olej
3 mrkvičky
půlka batátu (batát můžete taky nahradit dýní nebo bramborem)
1 cibule
řapíkatý celer
2 bobkové listy
voda
sůl
Postup:
Na dno hrnce nalijeme olivový olej, a když je rozehřátý, tak do něj vmícháme nadrobno nakrájenou cibuli a dusíme do zlatova. Po té přimícháme nakrájenou zeleninu, bobkový list, osolíme, promícháme a dusíme další 3 minuty.
.
Přidáme omytou červenou čočku, promícháme.
.
Do hrnce nalijeme převařenou vodu, aby překrývala čočku i zeleninu, znovu trošičku osolíme a necháme na mírném ohni přibližně 20 minut vařit do měkka.
.
Poté vytáhneme bobkový list (bobkový list se nekonzumuje), rozmixujeme, necháme ještě 5 minut odstát a můžeme podávat.
.
Pokud chcete polévku hustší konzistence a chcete, aby vás více zasytila, můžete do ní přimíchat uvařenou obilovinu, jako například rýži nebo pohanku.
Dobrou chuť!