Příprava krémové polévky je jeden z nejjednodušších způsobů, jak zařadit zeleninu do našeho jídelníčku.
Věděli jste ale, že pokud zeleninu upečeme, docílíme daleko výraznější chuti? Neváhejte vyzkoušet. V zimním období nás taková polévka obzvlášť zahřeje:).
Ingredience:
1 batát
2 mrkve
petržel
pórek
celer
sůl
čerstvá petrželka
Postup:
Fantazii se meze nekladou. Vybereme sezónní zeleninu, ze které chceme polévku připravit podle našeho gusta.
Zeleninu oloupeme, dobře umyjeme a nakrájíme na menší kousky.
Vložíme do mísy, ve které zeleninu pokapeme olivovým olejem, osolíme, případně přidáme libovolné koření.
Pořádně zeleninu promícháme, aby se olivový olej dostal na všechny kousky.
Poté zeleninu umístíme na plech a necháme péct přibližně 30-40 minut na 180 minut.
Mezitím, co se zelenina peče v troubě, si připravíme zeleninový vývar.
Můžeme použít odříznuté zbytky ze zeleniny, které jsme nepoužili anebo si jej můžeme připravit podle klasického mediteránského receptu na zeleninový vývar (ve 2 litrech vody necháme vařit nakrájenou mrkev, pórek, cibuli, celer a bílou ředkev, přidáme petrželku, tymián a bobkový list. Osolíme a necháme vařit minimálně 40 min.).
Když je zelenina upečená, přendáme do nádoby, pomalu zalijeme námi připraveným zeleninovým vývarem, pokud nemáme, tak převařenou vodou. Vývar nebo vodu přidáváme po trošce, abychom docílili ideální konzistence.
Poté můžeme servírovat.
Polévku ozdobíme čerstvou petrželkou, a pokapeme olivovým olejem.
Dobrou chuť.