Zeleninový salát s luštěninou

Luštěniny jsou skvělým zdrojem rostlinných bílkovin a podle mediteránské diety bychom měli zařadit luštěniny do našeho jídelníčku alespoň 3 krát týdně. V posledních 3 dekádách jsme si bohužel odvykli pravidelné konzumace luštěnin a vytlačili ji nadprůměrnou konzumací masa a zpracovaných masných výrobků jako jsou párky, salámy, uzeniny atd. a mnohdy nás kromě „čočky na kyselo“ žádná jiná příprava luštěnin nenapadá. V tom případě musíte vyzkoušet zeleninový salát ze sezonní zeleniny a přidat do něj luštěninu. (do salátu se hodí především cizrna nebo fazolky). Pokud už máte luštěninu uvařenou, tak vám konečná příprava nezabere víc jak 3 minuty. Zeleninu můžete použít jakoukoliv. Fantazii se meze nekladou 😉

Ingredience pro 2 osoby:

listy ledového salátu (nebo jiný salát)

1 mrkev

srdce řapíkatého celeru

½ červené cibule

5 ředkviček

hrst oliv

uvařená cizrna (nebo jiná luštěnina)

sůl

panenský olivový olej

jablečný ocet

Postup:

Luštěninu necháme přes noc namočenou ve vodě.

Ráno vodu slijeme, luštěninu ještě jednou „propereme“, zalijeme novou vodou, osolíme a necháme vařit. V našem případě použijeme cizrnu a tu necháme na mírném ohni minimálně 1 hodinu. Když je uvařená, vodu přecedíme.

.

Veškerou zeleninu pořádně omyjeme. Listy ledového salátu nakrájíme na malé kousky, ředkvičky a mrkev na tenké kolečka, cibuli na tenké půlměsíčky. Z řapíkatého celeru použijeme pouze jeho prostředek, který taktéž nakrájíme. (Říká se mu srdce, a lístky jsou nažloutlé a měkké. Vysoké zelené listy řapíkatého celeru se používají pouze na vaření, nikoliv do salátu). Přidáme uvařenou luštěninu a hrst oliv.

Dochutíme následným tradičním způsobem: Zeleninu osolíme a promícháme. Poté polejeme panenským olivovým olejem, promícháme a nakonec polijeme jablečným octem a ještě jednou promícháme a můžeme podávat.

Takto připravený salát se skvěle hodí k večeři anebo jako příloha k hlavnímu jídlu.

Dobrou chuť!

Jsem nadšená propagátorka mediteránské diety a jejího životního stylu. Přímo od zdroje z Barcelony provázím lidi základními principy tohoto způsobu stravování, učím je jak snadné je vařit zdravě, lahodně, čerstvě, sezónně a přitom levně a pomáhám tak krok po kroku odhalit tajemství dlouhověkosti mediteránských národů. Můj příběh si přečtěte tady.>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.