Luštěniny jsou skvělým zdrojem rostlinných bílkovin a podle mediteránské diety bychom měli zařadit luštěniny do našeho jídelníčku alespoň 3 krát týdně. V posledních 3 dekádách jsme si bohužel odvykli pravidelné konzumace luštěnin a vytlačili ji nadprůměrnou konzumací masa a zpracovaných masných výrobků jako jsou párky, salámy, uzeniny atd. a mnohdy nás kromě „čočky na kyselo“ žádná jiná příprava luštěnin nenapadá. V tom případě musíte vyzkoušet zeleninový salát ze sezonní zeleniny a přidat do něj luštěninu. (do salátu se hodí především cizrna nebo fazolky). Pokud už máte luštěninu uvařenou, tak vám konečná příprava nezabere víc jak 3 minuty. Zeleninu můžete použít jakoukoliv. Fantazii se meze nekladou 😉
Ingredience pro 2 osoby:
listy ledového salátu (nebo jiný salát)
1 mrkev
srdce řapíkatého celeru
½ červené cibule
5 ředkviček
hrst oliv
uvařená cizrna (nebo jiná luštěnina)
sůl
panenský olivový olej
jablečný ocet
Postup:
Luštěninu necháme přes noc namočenou ve vodě.
Ráno vodu slijeme, luštěninu ještě jednou „propereme“, zalijeme novou vodou, osolíme a necháme vařit. V našem případě použijeme cizrnu a tu necháme na mírném ohni minimálně 1 hodinu. Když je uvařená, vodu přecedíme.
.
Veškerou zeleninu pořádně omyjeme. Listy ledového salátu nakrájíme na malé kousky, ředkvičky a mrkev na tenké kolečka, cibuli na tenké půlměsíčky. Z řapíkatého celeru použijeme pouze jeho prostředek, který taktéž nakrájíme. (Říká se mu srdce, a lístky jsou nažloutlé a měkké. Vysoké zelené listy řapíkatého celeru se používají pouze na vaření, nikoliv do salátu). Přidáme uvařenou luštěninu a hrst oliv.
Dochutíme následným tradičním způsobem: Zeleninu osolíme a promícháme. Poté polejeme panenským olivovým olejem, promícháme a nakonec polijeme jablečným octem a ještě jednou promícháme a můžeme podávat.
Takto připravený salát se skvěle hodí k večeři anebo jako příloha k hlavnímu jídlu.
Dobrou chuť!