Menestra je další z tradičních zeleninových pokrmu Španělska, jehož příprava se liší region od regionu.
Jedno má však vždy společné, a to sice použití sezónní zeleniny. I vy můžete použít zeleninu, kterou máte nejraději. Menestra se připravuje po celý rok a servíruje se většinou jako první chod. V některých domácnostech se přidává pro zvýraznění chuti nadrobno nakrájený jamon (španělská šunka), není to ale nutné. Dále se někdy 1 druh zeleniny obalí v mouce a vajíčku a přidá se do menestry osmažený (většinou jsou to květákové hlavičky a špenát). Tímto docílíme jakéhosi kontrastu zeleniny dušené a smažené.
Ingredience pro 2 osoby:
Hrst květákových hlaviček
2 mrkve
1 cibule
1 stroužek česneku
1 brambor
Hrstka čerstvého nebo mraženého špenátu
zelené fazolky
hrášek
1 lžička mouky
sůl
voda
olivový olej
Postup:
Zeleninu dobře omyjeme. U zelených fazolek odřízneme špičky, a potom škrabačkou nebo nožem odstraníme hrany z obou stran. Nakrájíme na menší kousky.
Do osolené vody s kapkou olivového oleje dáme vařit květákové hlavičky. Vaříme přibližně 15 minut. Poté je vytáhneme z vody, a necháme vychladnout.
.
Ve stejné vodě vaříme po dobu 10 minut špenát. Poté přecedíme a taktéž necháme vychladnout.
.
Na pánvi rozehřejeme olivový olej, a když je teplý, tak přidáme cibuli nakrájenou na drobno a stroužek česneku, taktéž nakrájený na drobno. Posolíme.
.
Dusíme do zlatova a dáváme pozor, aby se česnek nepřipálil.
Poté přidáme námi zvolenou sezónní zeleninu. V případě tohoto receptu přidáme mrkev pokrájenou na kolečka, zelené fazolky s bramborem pokrájené na menší kousky.
.
Máme-li hrášek, přidáme taktéž hrášek.
Zeleninu promícháme a přisypeme 1 polévkovou lžíci mouky pro zahuštění.
.
Dobře promícháme a zalejeme vřelou vodou. Necháme vařit přibližně 15 minut na mírném ohni. Sem tam promícháme.
.
Mezitím obalíme květákové hlavičky v mouce a vajíčku a smažíme ze všech stran.
Vyjmeme na savý papír.
.
Poté ze špenátu vymačkáme zbylou vodu a tvoříme kuličky, které taktéž obalíme v mouce a vajíčku a osmažíme ze všech stran. Poté taktéž vyjmeme na savý papír.
.
.
Zeleninovou menestru pak servírujeme na hlubokém talíři, do kterého přidáme špenátové kuličky a smažené květákové hlavičky.
.
Dobrou chuť!