Zeleninová menestra

Menestra je další z tradičních zeleninových pokrmu Španělska, jehož příprava se liší region od regionu.

Jedno má však vždy společné, a to sice použití sezónní zeleniny. I vy můžete použít zeleninu, kterou máte nejraději. Menestra se připravuje po celý rok a servíruje se většinou jako první chod. V některých domácnostech se přidává pro zvýraznění chuti nadrobno nakrájený jamon (španělská šunka), není to ale nutné.  Dále se někdy 1 druh zeleniny obalí v mouce a vajíčku a přidá se do menestry osmažený (většinou jsou to květákové hlavičky a špenát). Tímto docílíme jakéhosi kontrastu zeleniny dušené a smažené.

Ingredience pro 2 osoby:

Hrst květákových hlaviček

2 mrkve

1 cibule

1 stroužek česneku

1 brambor

Hrstka čerstvého nebo mraženého špenátu

zelené fazolky

hrášek

1 lžička mouky

sůl

voda

olivový olej

Postup:

Zeleninu dobře omyjeme.  U zelených fazolek odřízneme špičky, a potom škrabačkou nebo nožem odstraníme hrany z obou stran. Nakrájíme na menší kousky.

Do osolené vody s kapkou olivového oleje dáme vařit květákové hlavičky. Vaříme přibližně 15 minut. Poté je vytáhneme z vody, a necháme vychladnout.

.

Ve stejné vodě vaříme po dobu 10 minut špenát. Poté přecedíme a taktéž necháme vychladnout.

.

Na pánvi rozehřejeme olivový olej, a když je teplý, tak přidáme cibuli nakrájenou na drobno a stroužek česneku, taktéž nakrájený na drobno. Posolíme.

.

Dusíme do zlatova a dáváme pozor, aby se česnek nepřipálil.

Poté přidáme námi zvolenou sezónní zeleninu. V případě tohoto receptu přidáme mrkev pokrájenou na kolečka, zelené fazolky s bramborem pokrájené na menší kousky.

.

Máme-li hrášek, přidáme taktéž hrášek.

Zeleninu promícháme a přisypeme 1 polévkovou lžíci mouky pro zahuštění.

.

Dobře promícháme a zalejeme vřelou vodou. Necháme vařit přibližně 15 minut na mírném ohni. Sem tam promícháme.

.

Mezitím obalíme květákové hlavičky v mouce a vajíčku a smažíme ze všech stran.

Vyjmeme na savý papír.

.

Poté ze špenátu vymačkáme zbylou vodu a tvoříme kuličky, které taktéž obalíme v mouce a vajíčku a osmažíme ze všech stran. Poté taktéž vyjmeme na savý papír.

.

.

Zeleninovou menestru pak servírujeme na hlubokém talíři, do kterého přidáme špenátové kuličky a smažené květákové hlavičky.

.

Dobrou chuť!

Jsem nadšená propagátorka mediteránské diety a jejího životního stylu. Přímo od zdroje z Barcelony provázím lidi základními principy tohoto způsobu stravování, učím je jak snadné je vařit zdravě, lahodně, čerstvě, sezónně a přitom levně a pomáhám tak krok po kroku odhalit tajemství dlouhověkosti mediteránských národů. Můj příběh si přečtěte tady.>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.