I když se slovem lasagne si většina z nás spojí italskou mňamku, jejíž hlavni ingrediencí je mleté maso, tak věřte, že si dá pochutnat i na lasagne zeleninové.
Možná se zdá na první pohled trochu složitá, ale opak je pravdou. Tak pojďme na to!
Ingredience:
8 předvařených lasagnových plátků
1 lilek
1 balení žampionů
1 zelená paprika
½ červené papriky
Rajčatový protlak (domácí nebo kupovaný)
250 g špenátu
500 ml mléka
50g másla
30 g mouky
Sůl
Pepř
Olivový olej
Muškátový oříšek
Nastrouhaný sýr (nemusí být)
Postup:
Zeleninu umyjeme, nakrájíme na jemné malé kousky. Pánev pokapeme olivovým olejem a začneme restovat lilek, po 5 minutách přidáme zelenou a červenou papriku, posolíme a dále restujeme přibližně 15 minut.
V jiném hrnci připravíme špenát, pokud máte mrazený, tak ho na pomalém ohni necháme rozmrazit, pokud je čerstvý, tak listy důkladně omyjeme a necháme povařit na 5 minut v trošce osolené vody.
Menší pánev pokapeme olivovým olejem, a necháme dusit nakrájené žampiony osolené špetkou soli přibližně 5 minut, až vypustí a vypaří vodu.
V menším hrnečku necháme rozpustit 50 g másla, když je tekuté, tak do něj vsypeme 50g mouky a nepřestáváme míchat.
Po 3 minutách míchaní přidáváme postupně 600 ml teplého mléka, osolíme, popepříme, přidáme trosku muškátového oříšku a mícháme tak dlouho, dokud nedocílíme hustější konzistence.
Nádobu, ve které budeme lasagne připravovat potřeme nejdříve bešamelovou omáčkou, rozložíme po povrchu měkké plátky na lasagne. Potřeme rajským protlakem a rozložíme první vrstvu zeleninové směsi, a to sice lilek s paprikou.
Poté opět přikryjeme plátky, potřeme rajčatovým protlakem, rozprostřeme vrstvu žampionů a přikryjeme opět plátky, na které rozprostřeme špenát a definitivně přikryjeme poslední vrstvou plátků.
Připravenou lasagne zalijeme bešamelovou omáčkou a můžeme posypat nastrouhaným sýrem. Vložíme do vyhřáté trouby a necháme přibližně 10 minut (kontrolujeme, a když vidíme, že povrch začíná místy hnědnout, tak vytáhneme).
.
Poté můžeme podávat.
Dobrou chuť!