Zeleninová lasagne

I když se slovem lasagne si většina z nás spojí italskou mňamku, jejíž hlavni ingrediencí je mleté maso, tak věřte, že si dá pochutnat i na lasagne zeleninové.

Možná se zdá na první pohled trochu složitá, ale opak je pravdou. Tak pojďme na to!

Ingredience:

8 předvařených lasagnových plátků

1 lilek

1 balení žampionů

1 zelená paprika

½ červené papriky

Rajčatový protlak (domácí nebo kupovaný)

250 g špenátu

500 ml mléka

50g másla

30 g mouky

Sůl

Pepř

Olivový olej

Muškátový oříšek

Nastrouhaný sýr (nemusí být)

Postup:

  • Příprava zeleniny:

Zeleninu umyjeme, nakrájíme na jemné malé kousky. Pánev pokapeme olivovým olejem a začneme restovat lilek, po 5 minutách přidáme zelenou a červenou papriku, posolíme a dále restujeme přibližně 15 minut.

V jiném hrnci připravíme špenát, pokud máte mrazený, tak ho na pomalém ohni necháme rozmrazit, pokud je čerstvý, tak listy důkladně omyjeme a necháme povařit na 5 minut v trošce osolené vody.

Menší pánev pokapeme olivovým olejem, a necháme dusit nakrájené žampiony osolené špetkou soli přibližně 5 minut, až vypustí a vypaří vodu.

  • Příprava bešamelové omáčky

V menším hrnečku necháme rozpustit 50 g másla, když je tekuté, tak do něj vsypeme 50g mouky a nepřestáváme míchat.

Po 3 minutách míchaní přidáváme postupně 600 ml teplého mléka, osolíme, popepříme, přidáme trosku muškátového oříšku a mícháme tak dlouho, dokud nedocílíme hustější konzistence.

  • Připravíme plátky na lasagne tak jak indikuje obal.
  • Začínáme tvořit zeleninovou lasagne

Nádobu, ve které budeme lasagne připravovat potřeme nejdříve bešamelovou omáčkou, rozložíme po povrchu měkké plátky na lasagne. Potřeme rajským protlakem a rozložíme první vrstvu zeleninové směsi, a to sice lilek s paprikou.

Poté opět přikryjeme plátky, potřeme rajčatovým protlakem, rozprostřeme vrstvu žampionů a přikryjeme opět plátky, na které rozprostřeme špenát a definitivně přikryjeme poslední vrstvou plátků.

Připravenou lasagne zalijeme bešamelovou omáčkou a můžeme posypat nastrouhaným sýrem. Vložíme do vyhřáté trouby a necháme přibližně 10 minut (kontrolujeme, a když vidíme, že povrch začíná místy hnědnout, tak vytáhneme).

.

Poté můžeme podávat.

Dobrou chuť!

Tagy:
Jsem nadšená propagátorka mediteránské diety a jejího životního stylu. Přímo od zdroje z Barcelony provázím lidi základními principy tohoto způsobu stravování, učím je jak snadné je vařit zdravě, lahodně, čerstvě, sezónně a přitom levně a pomáhám tak krok po kroku odhalit tajemství dlouhověkosti mediteránských národů. Můj příběh si přečtěte tady.>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.