Batáty neboli sladké brambory jsou typickou zimní zeleninou a skvěle nám nahradí tolik používané klasické brambory.
Batáty obsahují velké množství prospěšných látek pro naše tělo, jako vitamín A a C anebo minerály jako magnesium, draslík a železo.
Noky se z nich dají udělat velice jednoduše, tak směle do toho!
Recept se skládá z 2 kroků. Z přípravy noků a z přípravy žampionů.
.
Ingredience:
1 větší batát
1 balení žampionů portobello (můžou být samozřejmě i klasické bílé žampiony nebo jakékoli houby, které mate rádi)
1 stroužek česneku
Hrst čerstvé petrželky
olivový olej
sůl
pepř
muškátový oříšek
Postup:
V osolené vodě uvaříme do měkka 1 batát, který ostrouháme a pokrájíme na kolečka.
.
Když jsou uvařené (ca 10 minut) tak je přecedíme a necháme vychladnout.
.
Poté je rozmačkáme mačkátkem na brambory, osolíme, opepříme, přidáme trošku nastrouhaného muškátového oříšku.
.
Přidáme 1 hrníček mouky (ca 100g) a vše důsledně promícháme.
Z těsta uděláme 4 větší kuličky.
.
Z každé z nich vytvoříme delší tenčí váleček. Krájíme na menší kousky (ca 2cm), které přitlačíme jemně vidličkou, abychom vytvořili noky.
.
Noky házíme do osolené vroucí vody pokapané olivovým olejem a vaříme tak dlouho, dokud nevyplavou na povrch.
.
Poté rezervujeme.
Žampiony protbobello připravíme přesně podle receptu na žampiony na katalánský způsob.
Když máme žampiony hotové, tak přimícháme rezervované noky a až potom promícháme se směsí z petrželky, olivového oleje a stroužku česneku, kterou jsme si taktéž připravili podle receptu „Žampiony na katalánský způsob.“
Promícháme a restujeme další 3 minuty.
Když máme žampiony hotové tak přimícháme rezervované noky, promícháme a restujeme další 3 minuty.
.
Poté můžeme podávat.
.
Dobrou chuť!