V předvelikonočním období je pro Španělsko typická příprava mnoha tradičních pokrmů.
Jedná se o jednoduché, mnohokrát bezmasé jídla, které jsou uvařené jen z pár ingrediencí, protože, jak mnozí z nás vědí, předvelikonoční období je období půstu. Tady ve Španělsku tento půst mnoho lidí dodržuje, zvláště pak starší generace.
I když, jak už jsem zmínila, jsou tyto pokrmy vařené především v tomto období, možná právě proto, že jsou jednoduché, chutné, ekonomické a jdou ruku v ruce s mediteránskou dietou, se těší velké oblibě po celý rok.
A právě jeden z těchto tradičních pokrmů jsou „patatas viudas“ neboli do češtiny přeloženo „vdovské brambory“.
Způsob přípravy se mnohdy trosku liší, záleží na zelenině či ingrediencích, která se použije. Název vdovské brambory dostaly právě proto, že „ovdověly“ o maso, ale uvidíte, že i bez něj si na nich pochutnáte.
Ingredience v tomto receptu jsou podle tradičního způsobu přípravy tak, jak mě to naučila moje tchýně Rosi.
Nezalekněte se, když v ingrediencích uvidíte šafrán, mnozí ho spojují s vysokou cenou, ale do pokrmů při vaření se přidává jen špetička šafránu.
Tady u nás jsem zaplatila 0,90 centů za 3 balíčky šafránu, tzn., že obsah se může použít na 3 vaření.
.
Pokud ho nemáte ještě mezi vašimi kořeními, zkuste ho koupit, je k dostání v běžných supermarketech, a dodá jídlu úžasnou barvu a chuť J.
Ingredience pro 2 osoby:
4 brambory
1 cibule
2 stroužky česneku
1 bobkový list
olivový olej
sůl
sladká paprika (1 lžička)
špetka šafránu (pokud nemáte, nevadí)
Postup:
Dno hrnce polejeme hojně olivovým olejem a necháme rozehřát. Když je olej rozehřátý, přidáme na drobno nakrájené stroužky česneku, po chvilce na drobno nakrájenou cibuli, osolíme špetkou soli a necháme 5 minut dusit. Dáváme pozor, aby se česnek a cibule nepřipálil.
Mezitím omyjeme oškrábané brambory, nakrájíme na čtvrtky tím způsobem, že je nakrojíme a čtvrtku od bramboru jakoby odlomíme. Je to speciální technika krájení brambor, která se ve Španělsku často používá. Díky této technice brambory vypustí více škrobu a omáčka nám takto více zhoustne.
.
Když máme čtvrtky brambor připravené, dáme je do hrnce, přidáme všechno koření, promícháme a necháme na slabém ohni dusit dalších 5 minut, občas promícháme, aby se nám nepřichytly.
.
Po té zalejeme brambory převařenou vodou tak, aby je voda zakryla, a necháme na slabém ohni vařit dalších 25-30 minut.
.
Když jsou brambory měkké, vypneme oheň a necháme je ještě na 5 minut odstát.
Poté můžeme podávat. Nezapomeňte namočit do omáčky a přikousnout krajíček chleba, k těmto bramborům se skvěle hodí.
.