Španělé milují omelety. Tady se jim říká tortilla a asi nejznámější je „tortilla de patatas“, co v překladu znamená bramborová vaječná omeleta. Tyto „tortillas“ se ale dají připravit s různými ingrediencemi, které nejsou zdaleka jen brambory.
Většinou se do nich přidává sezonní zelenina, takže můžeme vykouzlit omeletu špenátovou, lilkovou, cuketovou nebo právě chřestovou.
Je to velká pochoutka. Nezabere vám vice jak 10 minut a máte připravenou skvělou večeři.
Nezlekněte se, až v ingrediencích uvidíte 4 vajíčka. Tato omeleta není myšlena pro 1 osobu, ale pro 4. Každá osoba tak dostane čtvrtku omelety. Ve Španělsku zdobí totiž ať už večerní nebo polední stůl vždy více potravin a jí se od každého trošku:). Takže trošičku omelety, trošičku salátu, trošičku sýru, dohromady s opečeným chlebem potřeným rajčetem a olivovým olejem, to by byla taková typická mediteránská večere:).
Ingredience pro 4 osoby:
4 vajíčka
svazek zeleného chřestu
olivový olej
sůl
.
Postup:
Chřest dobře omyjeme a odlomíme dřevnaté části, které nepoužijeme.
.
Pánev pokapeme olivovým olejem, a když je rozehřátý, vložíme na něj chřest.
.
Posolíme a zalejeme převařenou vodou.
.
Necháme 5 minut vařit, poté vyndáme, nakrájíme na malé kousky a necháme vychladnout.
.
Vajíčka rozšleháme, osolíme a vmícháme do nich na kousky nakrájený chřest.
.
Čistou pánev opět pokapeme olivovým olejem, a když je rozehřátý tak na něj vylejeme směs vajíček a chřestu.
.
.
Necháme 3 minutky smažit z jedné strany, když vidíme, že je ze zdola omeleta hotová, obrátíme na druhou stranu.(Při obrácení si můžeme pomoct větším talířem nebo pokličkou, na kterou omeletu vyklopíme a vrátíme zpět do pánve.)
Necháme další 3 minuty a omeleta je hotová.
Omeleta se většinou k večeři jí vychladnutá, nepodává se teplá. Samozřejmě ji ale můžete jíst ihned teplou. Záleží jen na vás:).
.