Tabulé

Tabulé patří k dalším tradičním receptům mediteránské diety. Původ má tento vynikající recept tentokrát v jiném koutě Středozemního moře a to sice v Libanonu. Mediteránskou dietu si mnozí spojují se zeměmi, jako jsou Řecko, Španělsko či Itálie, avšak vliv zemí jako jsou Jordánsko, Izrael, Libanon nebo Palestina hraje v mediteránské dietě stejně důležitou roli. Existuje velké množství úžasných receptů, které pocházejí ze zemí Blízkého východu a jedním z nich je právě tabulé.

Skvěle se hodí do horkých letních dnů tak ho neváhejte vyzkoušet.

.

Ingredience pro 2 osoby:

1 velký trs čerstvé petrželky

2 velké zralé rajčata

Pár listu čerstvé máty

1 cibule

Citrónová šťáva z 1 citrónu

Bulgur ( ca 25 g nebo 2 velké polévkové lžíce)

Sůl

Pepř

Případně jiné koření podle chuti

Postup:

Bulgur uvaříme v osolené vodě podle návodu, a když je hotový, přecedíme přes sítko a pořádně propláchneme a necháme důkladně okapat. Musí být suchý.

.

Rajčata dobře omyjeme a spolu s cibulí nakrájíme na malinké čtverečky.

.

Trs petržele taktéž nakrájíme na drobno. Použijeme pouze listy, stonky ne.

.

Mátové listy taktéž pokrájíme na drobno.

.

Z citrónu vytlačíme šťávu.  A rezervujeme.

.

Všechny připravené ingredience dáme do větší mísy, opatrně promícháme.

.

Zalijeme citrónovou šťávou a olivovým olejem, osolíme, opepříme a opět promícháme.

Tabulé se skvěle hodí jako příloha k hlavnímu chodu.

Také si můžeme vychutnat tabulé samotné, a přikusovat k němu pita chleba, anebo kousek jiného pečiva. V Libanonu je tradicí nabírat si tabulé listem salátu.

Každopádně tento skvělý, zdravý recept nabitý velkým množstvím živin a vitamínu neváhejte vyzkoušet:)

.

Jsem nadšená propagátorka mediteránské diety a jejího životního stylu. Přímo od zdroje z Barcelony provázím lidi základními principy tohoto způsobu stravování, učím je jak snadné je vařit zdravě, lahodně, čerstvě, sezónně a přitom levně a pomáhám tak krok po kroku odhalit tajemství dlouhověkosti mediteránských národů. Můj příběh si přečtěte tady.>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.