Tabulé patří k dalším tradičním receptům mediteránské diety. Původ má tento vynikající recept tentokrát v jiném koutě Středozemního moře a to sice v Libanonu. Mediteránskou dietu si mnozí spojují se zeměmi, jako jsou Řecko, Španělsko či Itálie, avšak vliv zemí jako jsou Jordánsko, Izrael, Libanon nebo Palestina hraje v mediteránské dietě stejně důležitou roli. Existuje velké množství úžasných receptů, které pocházejí ze zemí Blízkého východu a jedním z nich je právě tabulé.
Skvěle se hodí do horkých letních dnů tak ho neváhejte vyzkoušet.
.
Ingredience pro 2 osoby:
1 velký trs čerstvé petrželky
2 velké zralé rajčata
Pár listu čerstvé máty
1 cibule
Citrónová šťáva z 1 citrónu
Bulgur ( ca 25 g nebo 2 velké polévkové lžíce)
Sůl
Pepř
Případně jiné koření podle chuti
Postup:
Bulgur uvaříme v osolené vodě podle návodu, a když je hotový, přecedíme přes sítko a pořádně propláchneme a necháme důkladně okapat. Musí být suchý.
.
Rajčata dobře omyjeme a spolu s cibulí nakrájíme na malinké čtverečky.
.
Trs petržele taktéž nakrájíme na drobno. Použijeme pouze listy, stonky ne.
.
Mátové listy taktéž pokrájíme na drobno.
.
Z citrónu vytlačíme šťávu. A rezervujeme.
.
Všechny připravené ingredience dáme do větší mísy, opatrně promícháme.
.
Zalijeme citrónovou šťávou a olivovým olejem, osolíme, opepříme a opět promícháme.
Tabulé se skvěle hodí jako příloha k hlavnímu chodu.
Také si můžeme vychutnat tabulé samotné, a přikusovat k němu pita chleba, anebo kousek jiného pečiva. V Libanonu je tradicí nabírat si tabulé listem salátu.
Každopádně tento skvělý, zdravý recept nabitý velkým množstvím živin a vitamínu neváhejte vyzkoušet:)
.