Batáty nás doprovázejí po celé podzimní a zimní období, a i když nejoblíbenější způsob přípravy batátů tady ve Španělsku je upečený ve slupce v troubě (recept tady), tak přesto se může stát, že jeho nasládlá chuť všem nevyhovuje.
Proto mám pro vás další batátový recept, tentokrát použijeme mediteránské koření, která batátům dodá specifickou chuť.
Ingredience:
1 větší batát
Olivový olej
Sůl
Tymián
Oregano
Rozmarýn
Mletý pepř
Řecký jogurt
1 stroužek česneku
Citrónová stava
Postup:
Batát oloupeme a nakrájíme na hrubší hranolky.
.
Plech nebo nádobu, ve kterém je budeme péct pokapeme olivovým olejem.
.
Umístíme na něj hranolky,Posolíme špetkou soli a posypeme libovolným mediteránským kořením. Skvěle se hodí oregano, rozmarýn, tymián, čerstvě mletý pepř či česnek. Pokapeme olivovým olejem a dobře promícháme se vším kořením.
.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů přibližně 40-50 minut. Kontrolujeme a občas promícháme.
.
Batátové hranolky můžeme namáčet do libovolného dipu, skvěle se hodí jogurtový dip, který máme připravený během minuty.
Řecký jogurt vyklopíme do misky, vmícháme do něj lisovaný stroužek česneku, přidáme čerstvou citrónovou šťávu podle chuti, popepříme a osolíme špetkou soli.
.