Kdyby se nás někdo zeptal, co je to, co nesmí chybět na velikonočním svátečním stole, zřejmě mnozí odpoví velikonoční beránek.
U nás doma nikdy tento na sladko upečený beránek nechyběl a vždy zdobil pěkně upravený velikonoční stůl.
Co se ale jehněčího masa týče, musím přiznat, že se v naší rodině nikdy kvůli jeho výrazné chuti nepřipravovalo a snad proto jsem k němu nikdy nepřilnula.
Až tady ve Španělsku jsem přípravě tohoto druhu masa přišla na chuť. Jehněcí maso tady patří k delikatesám a připravuje se většinou pro zvláštní příležitosti.
Je to také jeden z typických chodu velikonoční neděle.
Dnes se chci s vámi podělit o skvělý recept mojí tchýně, která umí připravit skopové maso na jedničku.
Ingredience pro 2 osoby:
1 nakrojená jehněčí kýta
sůl
pepř
koňak
2 velké brambory
Postup:
Maso večer před pečením důsledně omyjeme, vložíme do nádoby na pečení, ve kterém budeme pokrm připravovat, osolíme, opepříme, a polijeme ze všech stran koňakem, kterým nešetříme. Přikryjeme potravinářskou folií a necháme, maso přes noc marinovat. Na druhý den slijeme přes sítko šťávu, které maso při marinaci vypustilo (to, abychom šťávu zbavili případných nečistot), nádobu očistíme, znovu do ní vložíme maso, osolíme, opepříme a polijeme přeceděnou šťávou.
.
Vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečeme přibližně 2 hodiny. Jakmile začne maso růžovět, polijeme ještě jednou po povrchu koňakem. Později přidáme trochu převařené vody, aby maso nevyschlo, a čas od času podléváme. Kýtu pečeme celou dobu odkrytou. 40 minut před koncem přidáme na drobno nakrájené, brambory, posolené špetkou soli.
Po dvou hodinách je maso neuvěřitelně měkké a může se ihned podávat. Jako příloha poslouží brambory, pečené ve stejné šťávě.
.
Jedná se opravdu o delikatesu. Neváhejte vyzkoušet.
.