Kanelony se špenátem

I když typickými  kanelony ve Španělsku jsou hlavně ty plněné masem, tak tady tato verze je taktéž velmi oblíbená a ideální pro přípravu vynikajícího jídla bez použití živočišných bílkovin.

Ingredience pro 2 osoby:

6 kusů těstovin kanelonů

300g špenátu

1 stroužek česneku

20 g rozinek

20 g piniových oříšků

100 g strouhaného sýra

4 lžíce panenského olivového oleje a sůl

Bešamel:

0,5 l mléka

30 g másla

30 g mouky (pšeničné nebo kukuřičné)

Sůl, pepř a muškátový oříšek

Postup:

Špenát necháme vařit 10 minut v osolené vodě pokapanou olivovým olejem, poté necháme okapat a rezervujeme.

.

Hrnec pokapeme olivovým olejem, a když je rozehřátý, orestujeme piniové oříšky. Přidáme i rozinky a necháme je nabobtnat.  Poté taktéž rezervujeme.

.

Ve stejném hrnci orestujeme krátce lisovaný česnek. Dáváme velký pozor, aby se nepřipálil.

.

Poté pomícháme česnek se špenátem, piniovými oříšky a rozinkami a necháme odstát.

Těstoviny uvaříme podle návodu a necháme je vychladnout (například rozložené každý zvlášť na talíři.)

Když jsou studené, tak je naplníme připravenou směsí a zamotáme.

.

Položíme do nádoby vhodné pro troubu, kterou vymažeme olivovým olejem.

Poté zalijeme bešamelovou omáčkou.

.

Posypeme nastrouhaným sýrem, vložíme do vyhřáté trouby na 180 stupňů a necháme péct přibližně 10 minut. Poslední 3 minuty přepneme troubu na gril, aby se sýr a bešamel opekl do zlatova.

.

Jak na bešamelovou omáčku:

V hrnci na mírném ohni rozpustíme máslo. Přidáme mouku (pšeničnou nebo kukuřičnou) a vaříme za stálého míchání na mírném ohni 3-4 minuty. Směs postupně změní barvu a ztmavne, což je známka toho, že se mouka opéká. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

V jiném hrnci zahřejeme mléko.  Když se mléko začne vařit, ztlumíme plamen a za stálého míchání vmícháme předchozí jíšku.

Necháme 10 minut vařit na mírném ohni, aniž bychom přestávali míchat, to aby se bešamel nepřichytil ke dnu pánve a aby se jíška dobře spojila s mlékem. Uvidíte, že bešamel kousek po kousku houstne. Po 10 minutách, až bude bešamel hotový, dosolíme a nastrouháme muškátový oříšek a znovu promícháme.

Tagy:
Jsem nadšená propagátorka mediteránské diety a jejího životního stylu. Přímo od zdroje z Barcelony provázím lidi základními principy tohoto způsobu stravování, učím je jak snadné je vařit zdravě, lahodně, čerstvě, sezónně a přitom levně a pomáhám tak krok po kroku odhalit tajemství dlouhověkosti mediteránských národů. Můj příběh si přečtěte tady.>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.