Sezóna jahod tady ve Španělsku začíná přece jen o něco dříve než v Česku a to už koncem února a trvá pak do června.
Dnes vás chci naučit jeden super jednoduchý způsob jak připravit lahodný dezert z těchto skvělých červených plodů. Řeč je o jahodách s octem.
S octem??? I já jsem se poprvé nestačila divit, když mi moje tchýně řekla, že obsahují ocet :). Chutnaly totiž božsky a po octu ani stopy.
Až později jsem se dozvěděla, že se jedná o jednu z nejtradičnějších příprav jahod tady ve Španělsku. Díky octu totiž jahody vypustí svou šťávu a zároveň je zbaví případné kyselosti. Troufám si říct, že jahody s octem se v sezóně jahod pravidelně připravují v každé domácnosti. Nebojte se a vyzkoušejte, uvidíte, že chutnají skvěle.
Ingredience pro 4 osoby:
5oo gr jahod
jablečný ocet (2 polévkové lžíce na každých 500 gr jahod)
cukr 1-2 polévkové lžíce( nemusí být)
Postup:
Jahody důkladně omyjeme, necháme okapat vodu a nakrájíme na drobné kousky, případně kolečka.
Umístíme je do velké mísy, přidáme 2 polévkové lžíce jablečného octu, 1 -2 polévkové lžíce cukru a opatrně promícháme.
Přikryjeme potravinářskou folií a umístíme do ledničky, kde je necháme zaležet minimálně 1 hodinu. Čím déle je necháte zaležet, tím více šťávy vypustí. Moje tchýně je například připravuje vždy večer a nechá je v ledničce přes noc. Takto si připraví dezert na druhý den.
Čas od času vytáhneme z ledničky a promícháme.
Já osobně do jahod cukru přidávám jen málo, protože takto připravené se nám zdají dost sladké. V mnoha domácnostech ale cukru přidávají více. Zpočátku tedy použijte kromě jablečného octu také 1-2 polévkové lžíce cukru, společně promíchejte a nechejte zaležet.
Postupně můžete zkusit cukru ubrat anebo naopak trochu přidat, pokud by se vám zdály málo sladké.
No a pak už nezbývá než si připravený jahodový dezert vychutnat :).
.