Gratinovaný květák v bešamelové omáčce

Ještě živě si pamatuji, jak mě ve čtvrté třídě ve školní jídelně jedna paní učitelka, co měla dozor, donutila dojíst smažený květák. No následky si asi mnozí z vás domyslí. Každopádně jsem od té doby nemohla květák ani pozřít a tato averze trvala, řekla bych, skoro 2 desetiletí:)

Až tady ve Španělsku jsem této zelenině opět přišla na chuť, ba co víc, pravidelně ji začala na různé způsoby připravovat, ať už ve formě květákových placiček, květákových krémových polévek, napařeného a nebo právě gratinovaného květáku v bešamelové omáčce.

Dokonce jsem květák začala i pěstovat na zahrádce:).

Tak jako u nás v Česku je nejtradičnější přípravou květáku právě obalovaný smažený květák, tak tady ve Španělsku je to květák gratinovaný.

Milují ho i malé děti, tak ho neváhejte vyzkoušet, možná si tuto přípravu také zamilují.

Ingredience pro 2 osoby:

15 květákových hlaviček

sůl

černý pepř

muškátový oříšek

60 g mouky

60g másla

500 ml mléka

Postup:

Do vařící vody dáme omyté květákové hlavičky, osolíme a vaříme 10 minut.

.

Poté vytáhneme a necháme vychladnout.

Mezitím si připravíme bešamelovou omáčku.

V menším hrnečku necháme rozpustit 30g másla, když je tekuté, tak do něj vsypeme 30g mouky a nepřestáváme míchat.

.

.

Po 3 minutách míchaní přidáme 500 ml teplého mléka, osolíme, popepříme, přidáme trochu muškátového oříšku a mícháme tak dlouho, dokud nedocílíme hustější konzistence.

.

.

.

.

Vychladnuté květákové hlavičky připravíme do nádob, které jsou vhodné pro troubu, a zalijeme bešamelovou omáčkou.

.

.

Vložíme na 10 minut do vyhřáté trouby na 180 stupňů a na poslední 2 minuty přepneme na gril.

Poté vytáhneme a můžeme podávat.

Dobrou chuť!

.

Jsem nadšená propagátorka mediteránské diety a jejího životního stylu. Přímo od zdroje z Barcelony provázím lidi základními principy tohoto způsobu stravování, učím je jak snadné je vařit zdravě, lahodně, čerstvě, sezónně a přitom levně a pomáhám tak krok po kroku odhalit tajemství dlouhověkosti mediteránských národů. Můj příběh si přečtěte tady.>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.