Cizrna neboli římský hrách je výjimečná luštěnina, která nám přináší celou řadu živin, vitamínů a minerálů. Vysoký obsah bílkovin ji činí velice zajímavou a vyhledávanou potravinou. Ve Španělsku je cizrna nejpoužívanější luštěninou, velice oblíbená především pro její jemně nasládlou, oříškovou chuť.
V zimním období je nejčastěji součásti hutnějších pokrmů, které zahřejí.
Jinak tomu není ani tu tohoto dalšího tradičního katalánského receptu:)
Ingredience pro 2 osoby:
250 g uvařené cizrny
voda z uvařené cizrny
2 rajčata
1 cibule
2 stroužky česneku
hrst mandlí nebo lískových oříšků
kousek suchého pečiva
čerstvá petrželka
olivový olej
sůl
2 vajíčka uvařená na tvrdo
koňak nebo bílé víno
Postup:
Cizrnu přes noc namočíme.
.
Vodu,ve které byla přes noc namočená, slejeme. Cizrnu umístíme do hrnce, zalijeme vodou tak, aby povrch vody byl minimálně 2x vyšší, posolíme, pokapeme olivovým olejem a na mírném ohni necháme vařit přibližně 90 min.
.
Poté přecedíme a vodu z cizrny rezervujeme.
Na pánvi oprahneme hrst mandlí nebo lískových oříšku. (nepřidáváme žádný olej.)
Do hmoždíře umístíme opražené mandle, stroužek česneku, kousek suchého pečiva, lžíci uvařené cizrny, hrst petrželky nakrájené na drobno, zalijeme olivovým olejem(ca 2 lžičky) a drtíme tak dlouho, až vznikne homogenní hmota, poté rezervujeme.
.
Na pánev nalijeme olivový olej (přibližně 4 lžíce).
Když je teplý, orestujeme na něm lisovaný stroužek česneku a přidáme natřenou cibuli.
.
.
Posolíme a dusíme do zlatova přibližně 5 minut, poté přidáme natřená rajčata.
.
Přilijeme malou skleničku koňaku, nebo skleničku bílého vína, promícháme a necháme na ohni dalších 10 minut, aby se vypařil alkohol.
.
Poté přidáme uvařenou cizrnu,rezervovanou vodu z uvařené cizrny (pokud je studená, tak ji mírně ohřejeme) a směs, kterou jsme si připravili v hmoždíři.
.
Vše zamícháme a necháme vařit na mírném ohni dalších 15 minut.
Poté vypneme a přimícháme nadrobno nakrájené vajíčka na tvrdo.
.
Necháme odstát 5 minut, ozdobíme čerstvou petrželkou a můžeme podávat.
.