Na přelomu ledna a února začíná v Katalánsku sezóna jarních cibulek, které tady všichni znají pod názvem calçots. Katalánci je milují a považují za opravdovou delikatesu. V restauracích se v tomto období pořádají hojně takzvané „Calçotadas“, hostiny, ve kterých hrají hlavní roli právě tyto grilované jarní cibulky. Většinou v restauraci vyfasuje každý návštěvník rukavice a zástěru, aby se nezašpinil a může se pustit do hodů.
My,od té doby co máme děti, jsme se už na žádnou „Calçotada“ do restaurace nedostali, ale rádi je grilujeme na zahradě. Chutnají stejně dobře, akorát to dá trošičku víc práce, než kdyby nám je přinesli rovnou na talíři. 😉
Je to jídlo pro opravdové „fajnšmekry“. Popravdě si moc neumím představit, že by se toto jídlo v Česku mohlo těšit velké popularitě, a proto s vámi sdílím tyto informace spíš jen pro rozšíření obzoru o mediteránské dietě a jako doložení faktu, že na zelenině je opravdu možné si pochutnat.
A více už uvidíte na fotkách:
Tady jsme u místního farmáře přímo u nás na vesnici, koupili jsme 2 trsy jarních cibulek (calçots), naše děti je samozřejmě nejí, ..no zatím neví, o co přicházejí :), takže 2 trsy jsou pro mě a mého manžela.
Poté se jarní cibulky grilují na velmi silném ohni po dobu 15 minut. A toto je výsledek:
Nebojte, v takovém stavu se samozřejmě nejí. Člověk jim musí svlíknout „kabátek”.
Výsledek je měkoučká jarní cibulka, která se namočí do speciální omáčky (mix rajčat, česneku, olivového oleje, pikantní papriky a mandlí). Konzumuje se pouze měkká bílá část jarní cibulky.
A pak už nezbývá než si pochutnat 🙂