Tento pokrm je jeden z dalších tradičních a typických katalánských receptu. Mně osobně připomíná úplné začátky mého života v Barceloně, kdy jsem si tuto dobrotu objednávala v restauraci, poblíž které jsem pracovala.
Je to jídlo opravdu skromné, skládá se sotva z pár ingrediencí, o to více si ale na něm pochutnáte.
Akorát je třeba dbát na kvalitu klobásy, ta by měla být pokud možno domácí nebo ze známého řeznictví.
Ingredience pro 2 osoby:
2 domácí klobásy
250 gramů bílých fazolí
2 stroužky česneku
panenský olivový olej
hrst čerstvé petrželky
sůl
Postup:
Bíle fazole necháme namočené přes noc. Další den vodu slijeme, napustíme novou vodu, osolíme, pokapeme olivovým olejem, a necháme fazole vařit do měkka. (přibližně 90 min)
Klobásy nařízneme.
Větší pánev pokapeme olivovým olejem (ca 2 polévkové lžíce) a když je olej teplý, tak na mírném ohni smažíme klobásy postupně ze všech stran a to přibližně 15 minut.
.
Poté klobásy vyndáme a rezervujeme.
Mezitím si v hmoždíři připravíme směs z česneku, petrželky a olivového oleje. (Nakrájený česnek a na jemno nakrájenou petrželku vložíme do hmoždíře, přilijeme olivový olej a drtíme, dokud nevznikne homogenní směs.)
.
Na stejné pánvi a ve stejném oleji, na kterém jsme osmažili klobásy, budeme restovat uvařené bílé fazole. Podle chuti trošku dosolíme, je li potřeba.
.
Pokud vidíme, že jsou fazole příliš suché, přilijeme trochu vody, ve které jsme fazole vařili. Restujeme přibližně 5 minut, po té přimícháme směs připravenou v hmoždíři.
.
Dobře promícháme a můžeme podávat společně s klobásou.
.
Dobrou chuť!