Bílé fazole na zelenině

Venku mrzne, až praští, a co si budeme povídat, do takového počasí se skvěle hodí jídlo, které pořádně zahřeje.

Ve Španělsku se takovým pokrmům říká „platos de cucharra“, což by se dalo přeložit jako „lžičkový pokrm“.  Jedná se o vydatné husté jídlo, které se konzumuje lžičkou.  

Hlavní roli těchto pokrmů představují luštěniny a tentokrát to budou bílé fazole.

Příprava je podobná jako u receptu čočky na mediteránský způsob, akorát nesmíme zapomenout nechat fazole přes noc namočit:).

Ingredience pro 4 osoby:

400 g bílých fazolí

1 cibule

1 stroužek česneku

1 zelená paprika

½ červené papriky

2 mrkve

1 lžička sladké papriky

Olivový olej

Voda

Sůl

bobkový list

Postup:

Bílé fazole dobře omyjeme a necháme přes noc namočené.

.

Všechnu zeleninu nakrájíme na drobné kostičky.

.

Na dno hrnce nalijeme olivový olej, a když je teplý, dusíme na něm cibulku, kterou posolíme špetkou soli. Dusíme přibližně 5 minut.

.

Poté přidáme 1 stroužek česneku, promícháme s cibulkou, přidáme zbytek zeleniny nakrájené na kostičky, přisypeme přeceděné fazole a dobře promícháme. Přidáme lžičku sladké papriky a dusíme dalších 5 minut.

.

Poté přilijeme přibližně 1,5 l převařené vody. Necháme vařit na silnějším ohni, a když začne bublat, oheň ztlumíme, popřípadě sebereme vytvořenou pěnu. Přidáme bobkový list a na mírném ohni pak necháme vařit přibližně hodinu, 60-90 minut.

.

Fazole kontrolujeme, popřípadě dolijeme vice vody, je li potřeba.

Po uvaření vytáhneme stroužek česneku a bobkový list, necháme na 10 minut odstát a můžeme podávat.

.

Jsem nadšená propagátorka mediteránské diety a jejího životního stylu. Přímo od zdroje z Barcelony provázím lidi základními principy tohoto způsobu stravování, učím je jak snadné je vařit zdravě, lahodně, čerstvě, sezónně a přitom levně a pomáhám tak krok po kroku odhalit tajemství dlouhověkosti mediteránských národů. Můj příběh si přečtěte tady.>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.