Koncem října, začátkem listopadu se pomalu začínají v obchodech objevovat artyčoky (jedna z mých nejoblíbenějších druhů zeleniny). Jejich sezóna pak vrcholí v prosinci, lednu, ale k dostání jsou možné snad až do dubna, což mě velice těší, protože si je tak můžu připravovat nejméně 3krát týdně po dobu 4 měsíců 🙂
Když jim dáte šanci a zkusíte je správně připravené, přinesou vám přímo kulinářský zážitek.
Navíc mají artyčoky blahodárný vliv na naše zdraví. Jsou zásobárnou minerálů, vitamínů, mají antioxidační účinky, pomáhají při zažívacích problémech, ale hlavně obsahuju látku zvanou cynarin, která dokáže pročistit játra.
Tady ve Španělsku se připravují na mnoho způsobů, ať už vařené, pečené, na grilu, smažené, v tortille, v paella…těch způsobů je opravdu moc.
Já vám dnes přiblížím, jak nejraději připravujeme artyčoky u nás.
Ingredience pro 2 osoby:
4 artyčoky
Postup:
Artyčokům odřízneme stonek, pořádně je propláchneme, omyjeme od všech nečistot, umístíme do hrnce a zalijeme vodou, kterou osolíme a přidáme trošku olivového oleje.
Vaříme přibližně po dobu 20 minut. Poté je vyndáme a necháme okapat. Postavíme je na rozehřátý gril nejdříve „hlavou dolů”, necháme po dobu 5 minut, a když vidíme, že lístky ze spodu vypadají opečené, obrátíme je směrem nahoru. Posolíme a polejeme olivovým olejem.
Necháme na grilu dalších 5 minut a posléze můžeme podávat.
Mnoho kuchařů doporučuje artyčoky obrat od všech vrchních listů a konzumovat pouze takzvané srdce artyčoku, které je opravdovou delikatesou, ale tady ve Španělsku se vrchní listy neodřezávají, natož vyhazují. K srdci artyčoku se dopracujeme tím způsobem, že odtrháváme lístek po lístku a okusujeme kousek dužiny, která se nachází ve spodu listu. Čím více lístků odtrhneme, tím je list artyčoku bělejší (má více dužiny). Může vám to připadat divné, ale je to skvělý způsob jak si na této super potravině více pochutnat.
Zkuste to a uvidíte, že si je zamilujete stejně jako já 🙂