Když se můj manžel dozvěděl, že se na Štědrý večer téměř v každé české rodině jí bramborový salát, nemohl se ubránit smíchu. Ve Španělsku je to totiž typické jídlo letních horkých dnů, kdy se lidé chtějí bramborovým salátem osvěžit a nemusí tak ve vedrech používat sporák.
Bramborovému salátu se ve Španělsku říká „Ensaladilla rusa“ neboli ruský salát, a i přestože je základ salátu stejný jako u nás, chutná úplně jinak.
Vyzkoušejte si tento bramborový salát na mediteránský způsob v těchto horkých letních dnech připravit, uvidíte, že si ho zamilujete.
Ingredience pro 4 osoby:
4 brambory
2 mrkve
Hrst hrášku
2 tuňákové konzervy
1 konzerva ančoviček
Hrst oliv bez pecek
Červená grilovaná paprika (může být i zavařená)
2 vajíčka
4 surimi tyčinky (nemusí být)
1 tatarská omáčka
2 plátky na drobno nakrájené parmské nebo serrano šunky
Postup:
Brambory a mrkev omyjeme a necháme vařit ve slupce, tak jak jsme zvyklí z přípravy vánočního bramborového salátu. Po vychladnutí oloupeme a nakrájíme na kostičky.
Pokud je hrášek zamrazený, necháme vařit v osolené vodě přibližně 20 minut, přecedíme a necháme taktéž vychladnout.
Vajíčka uvaříme na tvrdo. Necháme vychladnout. Nakrájíme na čtvrtky.
Ančovičky, tuňáka a šunku nakrájíme na drobné kousky, olivy na menší kolečka, surimi tyčinky a zavařenou grilovanou papriku taktéž.
Všechny ingredience opatrně promícháme.
Necháme vychladnout v ledničce.
Tatarskou omáčku použijeme, až když jídlo servírujeme. Každý si vezme lžičkou tolik tatarky, kolik chce a promíchá si salát ve vlastním talíři.:)