Ještě živě si pamatuji, jak mě ve čtvrté třídě ve školní jídelně jedna paní učitelka, co měla dozor, donutila dojíst smažený květák. No následky si asi mnozí z vás domyslí. Každopádně jsem od té doby nemohla květák ani pozřít a tato averze trvala, řekla bych, skoro 2 desetiletí:)
Až tady ve Španělsku jsem této zelenině opět přišla na chuť, ba co víc, pravidelně ji začala na různé způsoby připravovat, ať už ve formě květákových placiček, květákových krémových polévek, napařeného a nebo právě gratinovaného květáku v bešamelové omáčce.
Dokonce jsem květák začala i pěstovat na zahrádce:).
Tak jako u nás v Česku je nejtradičnější přípravou květáku právě obalovaný smažený květák, tak tady ve Španělsku je to květák gratinovaný.
Milují ho i malé děti, tak ho neváhejte vyzkoušet, možná si tuto přípravu také zamilují.
Ingredience pro 2 osoby:
15 květákových hlaviček
sůl
černý pepř
muškátový oříšek
60 g mouky
60g másla
500 ml mléka
Postup:
Do vařící vody dáme omyté květákové hlavičky, osolíme a vaříme 10 minut.
.
Poté vytáhneme a necháme vychladnout.
Mezitím si připravíme bešamelovou omáčku.
V menším hrnečku necháme rozpustit 30g másla, když je tekuté, tak do něj vsypeme 30g mouky a nepřestáváme míchat.
.
.
Po 3 minutách míchaní přidáme 500 ml teplého mléka, osolíme, popepříme, přidáme trochu muškátového oříšku a mícháme tak dlouho, dokud nedocílíme hustější konzistence.
.
.
.
.
Vychladnuté květákové hlavičky připravíme do nádob, které jsou vhodné pro troubu, a zalijeme bešamelovou omáčkou.
.
.
Vložíme na 10 minut do vyhřáté trouby na 180 stupňů a na poslední 2 minuty přepneme na gril.
Poté vytáhneme a můžeme podávat.
Dobrou chuť!
.