Existuje-li něco, bez čeho se ve Španělsku oběd ani večere neobejde, pak je to zeleninový salát.
Slouží jako výtečná a zdravá příloha a dá se připravit na tisíce způsobů. Nejedná se v žádném případě o dokola omílanou typickou zeleninovou oblohu ve formě nakrájené okurky a rajčete. Zelenina se používá vždy sezónní a mísa se salátem tvoří centrum stolu. Co se jeho dochucení týče, tak existuje velké množství různých receptů na salátové dresinky či emulze. Ty tady dnes rozebírat nebudu, naopak vám chci představit 3 ingredience, které nechybí na stole v žádné restauraci ani domácnosti, a které představují klasiku v dochucování zeleninových salátů. Je to panenský olivový olej, jablečný ocet a sůl. Tyto 3 ingredience dodají salátu chuť, aniž by původní zeleninu přebily.
Jak jsme připravili tento vytečný salát?
Ingredience:
3 zralá rajčata
1/2 Červené cibule
5 ředkviček
Srdce řapíkatého celeru
Hrstka oliv
Sůl
Panenský olivový olej
Jablečný ocet
Postup:
Veškerou zeleninu pořádně omyjeme. Rajčata nakrájíme na čtvrtky, ředkvičky na tenké kolečka, cibuli na tenké půlměsíčky. Z řapíkatého celeru použijeme pouze jeho prostředek. (Říká se mu srdce, a lístky jsou nažloutlé a měkké. Vysoké zelené listy řapíkatého celeru se používají pouze na vaření, nikoliv do salátu). Na ozdobu použijeme pár oliv. Dochutíme následným tradičním způsobem: Zeleninu osolíme a promícháme. Poté polejeme panenským olivovým olejem,promícháme a nakonec polijeme jablečným octem, ještě jednou promícháme a můžeme podávat.