I když typickými kanelony ve Španělsku jsou hlavně ty plněné masem, tak tady tato verze je taktéž velmi oblíbená a ideální pro přípravu vynikajícího jídla bez použití živočišných bílkovin.
Ingredience pro 2 osoby:
6 kusů těstovin kanelonů
300g špenátu
1 stroužek česneku
20 g rozinek
20 g piniových oříšků
100 g strouhaného sýra
4 lžíce panenského olivového oleje a sůl
Bešamel:
0,5 l mléka
30 g másla
30 g mouky (pšeničné nebo kukuřičné)
Sůl, pepř a muškátový oříšek
Postup:
Špenát necháme vařit 10 minut v osolené vodě pokapanou olivovým olejem, poté necháme okapat a rezervujeme.
.
Hrnec pokapeme olivovým olejem, a když je rozehřátý, orestujeme piniové oříšky. Přidáme i rozinky a necháme je nabobtnat. Poté taktéž rezervujeme.
.
Ve stejném hrnci orestujeme krátce lisovaný česnek. Dáváme velký pozor, aby se nepřipálil.
.
Poté pomícháme česnek se špenátem, piniovými oříšky a rozinkami a necháme odstát.
Těstoviny uvaříme podle návodu a necháme je vychladnout (například rozložené každý zvlášť na talíři.)
Když jsou studené, tak je naplníme připravenou směsí a zamotáme.
.
Položíme do nádoby vhodné pro troubu, kterou vymažeme olivovým olejem.
Poté zalijeme bešamelovou omáčkou.
.
Posypeme nastrouhaným sýrem, vložíme do vyhřáté trouby na 180 stupňů a necháme péct přibližně 10 minut. Poslední 3 minuty přepneme troubu na gril, aby se sýr a bešamel opekl do zlatova.
.
Jak na bešamelovou omáčku:
V hrnci na mírném ohni rozpustíme máslo. Přidáme mouku (pšeničnou nebo kukuřičnou) a vaříme za stálého míchání na mírném ohni 3-4 minuty. Směs postupně změní barvu a ztmavne, což je známka toho, že se mouka opéká. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
V jiném hrnci zahřejeme mléko. Když se mléko začne vařit, ztlumíme plamen a za stálého míchání vmícháme předchozí jíšku.
Necháme 10 minut vařit na mírném ohni, aniž bychom přestávali míchat, to aby se bešamel nepřichytil ke dnu pánve a aby se jíška dobře spojila s mlékem. Uvidíte, že bešamel kousek po kousku houstne. Po 10 minutách, až bude bešamel hotový, dosolíme a nastrouháme muškátový oříšek a znovu promícháme.