Začíná jaro, pro mě nejkrásnější ze všech ročních období. Venku se vše zelená a v kuchyni nám přibývá stále více a více zeleniny, ze které můžeme kouzlit samé mediteránské dobroty:). Jednou takovou je například zelený chřest. I když ho v obchodě můžeme koupit po celý rok, právě teď je jeho sezóna v plném proudu.
Tak jak se u nás v Česku chodí na jaře do lesa na medvědí česnek, tak tady ve Španělsku se chodí zase na divoký chřest J. Z procházek si lidi nosí v ruce trsy tohoto zeleného pokladu, který lze v kuchyni připravit na mnoho způsobů.
Jak už jsem se zmínila, sezóna chřestu začíná v březnu, a proto je k dostání také v každém supermarketu. Skrývá v sobě mnoho cenných látek a vitamínů, proto je ho třeba maximálně využít;)
Pokud jste ho ještě nikdy nepřipravovali, mám pro vás skvělý recept. Je hotový do 5 minut a chutná úžasně.
Ingredience pro 2 osoby:
1 balení zeleného chřestu (250g)
olivový olej
voda
sůl
Postup:
Zelený chřest opatrně omyjeme a zbavíme nečistot. Poté odstraníme spodní dřevnatou část chřestu a to tím způsobem, že každý chřest ohneme, až se sám ulomí.
Použijeme pouze horní část chřestu, odlomenou spodní část nikoliv.
Pánev pokapeme olivovým olejem a až je rozehřátý, vložíme do ní chřest a osolíme. Necháme na pánvi 2 minuty restovat, čas od času pánev „protřepeme“, aby se chřest nepřichytl.
Poté přilijeme na dno pánve opatrně trošičku převařené vody, jen aby zakryla chřest.
Necháme na pánvi tak dlouho, až se voda vypaří (přibližně 5 minut). Poté chřest vyjmeme, pánev utřeme, opět pokapeme olivovým olejem, a když je pánev rozehřátá, vložíme zpět chřest a ještě minutu restujeme.
Poté můžeme ihned podávat.
Hodí se jako skvělá příloha k hlavnímu jídlu nebo k večeři.
Dobrou chuť!