.
Sezóna zelených fazolek trvá od března až do listopadu, možná i proto je tento recept stálicí všech domácností, a co víc, je to první pediatry doporučované jídlo, kterým bychom měli začínat příkrmy batolat:)
Věřte ale, že zelené fazolky se těší oblibě ve všech věkových skupinách, navíc jsou velkým zdrojem minerálů a vlákniny a patří mezi jedny z nejtypičtějších ingrediencí mediteránské diety. Je to taková středomořská klasika, která se ve všech domácnostech připravuje alespoň jednou za týden.
Zelené fazolky se můžou použít do vaječné omelety, na studeno do salátu anebo restované s jinou zeleninou, ale vařené s bramborem je asi jejich nejznámější forma přípravy.
Tady ve Španělsku je to typický první chod (předkrm).
Ingredience pro 2 osoby:
3 větší brambory
250gr zelených fazolek (fazolových lusků)
1 cibule
Sůl
Olivový olej
Oškrábeme brambory, nakrájíme na menší kousky a dáme vařit do osolené vody.
.
Po 10 minutách přidáme fazolové lusky, které dobře omyjeme a odstraníme hranu z obou stran. Poté je nakrájíme na menší kousky, přidáme pár kapek olivového oleje, dosolíme špetkou soli a necháme spolu s brambory vařit dalších 15 minut.
.
Po 15 minutách vyjmeme cibuli, která se nejí, přidává se jen pro chuť, ale pokud nechcete cibuli použít, nemusíte.
Servírujeme na hlubokém talíři, fazolky s brambory polijeme olivovým olejem.
.
Většinou se lusky s bramborem promíchají a trošičku pomačkají.
.
Určitě, neváhejte vyzkoušet!