Jaro je v plném proudu a na zahrádkách nebo v obchodech se už začínají objevovat zelené boby. Jsou známé také pod názvem fava fazolky. (katalánsky faves, španělsky habas).
Právě teď je totiž jejich sezóna.
.
.
Vysazují se na sklonku roku, koncem listopadu, začátkem prosince. A po třech měsících se můžeme těšit z první sklizně sezónní zeleniny.
Samozřejmě ne vždy a ne všude se dají zelené boby sehnat čerstvé. Nevadí, můžete klidně použít i zamrazené.
.
V obchodech se dají sehnat i zelené boby, kterým se říká „baby“. Jsou maličké a jejich slupka je tudíž měkká a nemusí se loupat.
.
Mně osobně slupka nevadí, ale můj manžel preferuje boby oloupané, takže větší boby bych doporučila ze slupky vylousknout. Nezabere to více než 10 minut a chutnají o to lépe.
Boby jsou moc zdravé, obsahují totiž velké množství minerálů, bílkovin a hlavně vlákniny.
Jeden z tradičních receptů jsou takzvané „faves a la catalana”, zelené boby na katalánský způsob, ve kterém je v hlavní roli kromě zelených bobů také černá klobása.
Zelené boby mají ale tak skvělou a specifikou chuť, že mi připadá až škoda do nich cokoliv přidávat.
Vyzkoušejte proto můj recept s minimálním množstvím ingrediencí.
Je čistě vegánský a můžete ho použít jako předkrm anebo jako přílohu. Skvěle se k němu hodí bramborová kaše nebo také knedlíky z batátů.
.
Ingredience pro 2 osoby:
500 gramů oloupaných zelených bobů nebo bobů „baby“
1 červená cibule
½ červené papriky
1 zelená paprika
olivový olej
sůl
Postup:
Zelené boby oloupeme, pokud je slupka tvrdá, tak je vhodíme na 2 minuty do vařící vody, slejeme přes sítko, ochladíme studenou vodou a oloupeme.
.
Pánev polijeme olivovým olejem (4 polévkové lžíce), a když je olej rozehřátý, přidáme cibuli nakrájenou na kostičky, posolíme a dusíme do zlatova přibližně 5 minut.
.
Přidáme na drobno nakrájenou červenou a zelenou papriku a dále dusíme dalších 5 minut.
.
Poté přidáme oloupané zelené boby, promícháme, posolíme a necháme na mírném ohni dusit 30 minut.
.
Po 15ti minutách přidáme trochu převařené vody, promícháme a necháme ještě dalších 15 minut vařit.
.
Necháme 10 minut odstát a můžeme podávat.
Dobrou chuť!
.