Zelené boby na paprice

Jaro je v plném proudu a na zahrádkách nebo v obchodech se už začínají objevovat zelené boby. Jsou známé také pod názvem fava fazolky. (katalánsky faves, španělsky habas).

 Právě teď je totiž jejich sezóna.

.

.

Vysazují se na sklonku roku, koncem listopadu, začátkem prosince. A po třech měsících se můžeme těšit z první sklizně sezónní zeleniny.

Samozřejmě ne vždy a ne všude se dají zelené boby sehnat čerstvé. Nevadí, můžete klidně použít i zamrazené.

.

V obchodech se dají sehnat i zelené boby, kterým se říká „baby“. Jsou maličké a jejich slupka je tudíž měkká a nemusí se loupat.

.

Mně osobně slupka nevadí, ale můj manžel preferuje boby oloupané, takže větší boby bych doporučila ze slupky vylousknout. Nezabere to více než 10 minut a chutnají o to lépe.

Boby jsou moc zdravé, obsahují totiž velké množství minerálů, bílkovin a hlavně vlákniny.

Jeden z tradičních receptů jsou takzvané „faves a la catalana”, zelené boby na katalánský způsob, ve kterém je v hlavní roli kromě zelených bobů také černá klobása.

Zelené boby mají ale tak skvělou a specifikou chuť, že mi připadá až škoda do nich cokoliv přidávat.

 Vyzkoušejte proto můj recept s minimálním množstvím ingrediencí.

Je čistě vegánský a můžete ho použít jako předkrm anebo jako přílohu. Skvěle se k němu hodí bramborová kaše nebo také knedlíky z batátů.

.

Ingredience pro 2 osoby:

500 gramů oloupaných zelených bobů nebo bobů „baby“

1 červená cibule

½ červené papriky

1 zelená paprika

olivový olej

sůl

Postup:

Zelené boby oloupeme, pokud je slupka tvrdá, tak je vhodíme na 2 minuty do vařící vody, slejeme přes sítko, ochladíme studenou vodou a oloupeme.

.

Pánev polijeme olivovým olejem (4 polévkové lžíce), a když je olej rozehřátý, přidáme cibuli nakrájenou na kostičky, posolíme a dusíme do zlatova přibližně 5 minut.

.

Přidáme na drobno nakrájenou červenou a zelenou papriku a dále dusíme dalších 5 minut.

.

Poté přidáme oloupané zelené boby, promícháme, posolíme a necháme na mírném ohni dusit 30 minut.

.

Po 15ti minutách přidáme trochu převařené vody, promícháme a necháme ještě dalších 15 minut vařit.

.

Necháme 10 minut odstát a můžeme podávat.

Dobrou chuť!

.

Jsem nadšená propagátorka mediteránské diety a jejího životního stylu. Přímo od zdroje z Barcelony provázím lidi základními principy tohoto způsobu stravování, učím je jak snadné je vařit zdravě, lahodně, čerstvě, sezónně a přitom levně a pomáhám tak krok po kroku odhalit tajemství dlouhověkosti mediteránských národů. Můj příběh si přečtěte tady.>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.