Bílé fazolky patří ve Španělsku k oblíbeným potravinám. V zimním období se připravují převážné dušené se zeleninou. Jsou bohaté na vlákninu, rostlinnou bílkovinu, obsahují řadu vitamínů a minerálů. Navíc skvěle zasytí a jejich příprava nedá moc práce, tak směle do toho :).
Ingredience pro 2 osoby:
2 hrníčky bílých fazolek
1 cibule
1 zelená paprika
2 velké mrkve
1 stroužek česneku
olivový olej
sůl
2 polévkové lžíce sladké papriky
2 bobkové listy
hrst čerstvé petrželky
2 rybí filety
Postup:
Bílé fazolky dobře omyjeme od nečistot a necháme přes noc namočené ve vodě.
.
Další den slijeme vodu, fazolky na sítku propereme, umístíme do hrnce a zalijeme vodou. V normálním hrnci se vari přibližně 1 -1,5 hodiny. Čím déle je necháme, tím dosáhneme měkcí konzistence. Když máme fazolky uvařené, slijeme vodu a rezervujeme na později.
Na pánvi necháme rozehřát olivový olej, a když je teplý, tak na něm v rychlosti osmahneme z obou stran rozmrazené a osolené rybí filé. Když je osmahlé z obou stran, vyjmeme z pánve a opět rezervujeme na později.
.
Do stejného oleje, ve kterém jsme osmahli rybí filé, zamícháme nakrájenou cibuli, osolíme a dusíme do zlatova. Poté přidáme stroužek česneku, nakrájenou zelenou papriku a nakrájenou mrkev, taktéž osolíme, promícháme a dále dusíme.
Po 5 minutách přidáme uvařené bílé fazolky, koření (sladká paprika a bobkový list) a promícháme.
.
Tuto směs zalijeme převařenou vodou tak, aby přesahovala všechny ingredience minimálně o 3 prsty.
.
Opatrně promícháme a necháme na malém ohni vařit dalších 2o minut. Po 20 minutách přidáme do pánve osmahnuté rybí filety, opatrně je přikryjeme směsí, necháme ještě dalších 5 minut vařit.
.
Nakonec přimícháme opatrně hrst na drobno nakrájené čerstvé petrželky a můžeme podávat.
Dobrou chuť!