Pečená mořská štika

Mořská štika patří v mediteránské kuchyni k velice oblíbeným a často používaným rybám, a to především pro její snadnou přípravu, jemnou chuť a texturu. Existuje moc různých způsobů jak ji připravit, a jedním z nich je právě pečená v troubě.  Připravte si tento recept a uvidíte, že milovnici ryb budou nadšení a příjemně překvapení budou i ti, kteří ryby moc v lásce nemají 🙂

Ingredience pro 4 osoby:

1 naporcovaná mořská štika (pokud nelze sehnat celou rybu, můžete klidně použít i filety).

1 cibule

1 rajče

1 sklenička vody

1 sklenička bílého vína

olivový olej

citrón

bílý pepř

sůl

česnek

čerstvá petrželka

Postup:

Zapneme troubu na 180 stupňů a počkáme, až se nahřeje na správnou teplotu. Mezitím si do skleněné zapékací mísy připravíme rybu se všemi ingrediencemi.

Dno bohatě pokapeme olivovým olejem, nakrájíme cibuli na jemné kolečka a zakryjeme jí dno pekáče. Na cibuli položíme na drobné kolečka nakrájené rajce. Na rajčatové kolečka položíme buďto naporcovanou mořskou štiku nebo filety mořské štiky.  Na rybu vymačkáme citrónovou šťávu z půlky citrónu, posolíme, popepříme bílým pepřem. Opatrně po okrajích nalijeme skleničku vody na výšku 2 prstů a rybu polejeme skleničkou bílého vina. Vložíme do předehřáté trouby a necháme péct přibližně 20 – 30minut (záleží na troubě, proto rybu kontrolujeme). Pekáč nepřikrýváme.

 Po 20 minutách rybu polejeme česnekovým pestem (Námi v hmoždíři připravenou směsí z hrsti nadrobno nakrájené čerstvé petrželky, 2 stroužků česneku a 2 polévkových lžic olivového oleje.)

Jakmile rybu touto směsí pokapeme, pekáč přikryjeme, aby se česnek nespálil, necháme ještě v troubě na 5 minut a můžeme podávat.

Dobrou chuť 🙂

Tagy:
Jsem nadšená propagátorka mediteránské diety a jejího životního stylu. Přímo od zdroje z Barcelony provázím lidi základními principy tohoto způsobu stravování, učím je jak snadné je vařit zdravě, lahodně, čerstvě, sezónně a přitom levně a pomáhám tak krok po kroku odhalit tajemství dlouhověkosti mediteránských národů. Můj příběh si přečtěte tady.>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.