Mořská štika patří v mediteránské kuchyni k velice oblíbeným a často používaným rybám, a to především pro její snadnou přípravu, jemnou chuť a texturu. Existuje moc různých způsobů jak ji připravit, a jedním z nich je právě pečená v troubě. Připravte si tento recept a uvidíte, že milovnici ryb budou nadšení a příjemně překvapení budou i ti, kteří ryby moc v lásce nemají 🙂
Ingredience pro 4 osoby:
1 naporcovaná mořská štika (pokud nelze sehnat celou rybu, můžete klidně použít i filety).
1 cibule
1 rajče
1 sklenička vody
1 sklenička bílého vína
olivový olej
citrón
bílý pepř
sůl
česnek
čerstvá petrželka
Postup:
Zapneme troubu na 180 stupňů a počkáme, až se nahřeje na správnou teplotu. Mezitím si do skleněné zapékací mísy připravíme rybu se všemi ingrediencemi.
Dno bohatě pokapeme olivovým olejem, nakrájíme cibuli na jemné kolečka a zakryjeme jí dno pekáče. Na cibuli položíme na drobné kolečka nakrájené rajce. Na rajčatové kolečka položíme buďto naporcovanou mořskou štiku nebo filety mořské štiky. Na rybu vymačkáme citrónovou šťávu z půlky citrónu, posolíme, popepříme bílým pepřem. Opatrně po okrajích nalijeme skleničku vody na výšku 2 prstů a rybu polejeme skleničkou bílého vina. Vložíme do předehřáté trouby a necháme péct přibližně 20 – 30minut (záleží na troubě, proto rybu kontrolujeme). Pekáč nepřikrýváme.
Po 20 minutách rybu polejeme česnekovým pestem (Námi v hmoždíři připravenou směsí z hrsti nadrobno nakrájené čerstvé petrželky, 2 stroužků česneku a 2 polévkových lžic olivového oleje.)
Jakmile rybu touto směsí pokapeme, pekáč přikryjeme, aby se česnek nespálil, necháme ještě v troubě na 5 minut a můžeme podávat.
Dobrou chuť 🙂