Smažené kalamáry možná mnozí z vás ochutnali, tady ve Španělsku se jím říká „calamares a la romana“ a těší se mezi lidmi velké oblibě.
Dnešní recept je sice taky z kalamárových kroužků, nebudeme je ale tentokrát obalovat v žádném těstíčku, jen na ně použijeme známou a zdravou směs z petrželky, česneku a olivového oleje. Tak pojďme na to:).
Ingredience pro 2 osoby:
balení mražených kalamárových kroužků
olivový olej
koňak (popřípadě bílé víno)
sůl
hrst čerstvé petrželky
Postup:
Rozmrazené kalamárové kroužky dobře omyjeme a necháme okapat.
Vložíme je na pánev, osolíme špetkou soli, pokapeme kapkou koňaku, máte-li bíle víno, můžete taktéž použít. Necháme na pánvi tak dlouho, až se vypaří všechna voda a alkohol (přibližně 5 minut).
.
Kroužky vyjmeme, pánev omyjeme od případných nečistot a necháme na ni rozehřát přibližně 1 lžíci olivového oleje. Když je olej rozehřátý, opět vložíme kalamarové kroužky a restujeme do zlatova z obou stran po dobu 5 minut.
V poslední minutě přimícháme směs, kterou jsme si mezitím připravili v hmoždíři. (Do hmoždíře dáme 1 hrst čerstvě nakrájené petrželky, použijeme pouze listy, stonek ne, 1 stroužek česneku a zalijeme olivovým olejem. (ca 3 polévkové lžíce). Ingredience v hmoždíři rozdrtíme. Pokud se nám obsah zdá moc suchý, přilijeme ještě trosku olivového oleje. Po chvilce se nám vytvoří zelená směs.)
Vše promícháme a vyjmeme.
Poté můžeme ihned podávat.
Dobrou chuť!