Jedno z typických oblíbených katalánských jídel je takzvaná escalivada. Jedná se o zeleninový pokrm, který se skvěle hodí jako příloha. Recept je velice jednoduchý a zvládne ho každý začátečník, tak to pojďme vyzkoušet:). Zelenina se připravuje buďto v troubě anebo na grilu. Já osobně připravuji zeleninu na grilu.
Nejtypičtější zelenina pro přípravu tohoto receptu je červená sladká paprika a lilek.
Escalivada se konzumuje studená.
Ingredience pro 2 osoby:
1 větší lilek
1 červená sladká paprika
olivový olej
sůl
Postup:
Omytou a osušenou zeleninu „namažeme“ olivovým olejem. K namazání použijeme vlastní ruce. Nakapeme pár kapek olivového oleje na dlaně a zeleninu namažeme.
Zeleninu položíme na gril a grilujeme ze všech stran. Zeleninu otáčíme. Grilujeme přibližně 30-40 minut.
.
Poté zeleninu necháme trochu vychladnout a oloupeme.
.
Slupky nepoužíváme. Použijeme vnitřek zeleniny, kterou rozkouskujeme na malé kousky, můžeme si pomoct vidličkou.
.
Posolíme, polijeme olivovým olejem a promícháme.
Necháme 20 minut zaležet a můžeme podávat.
Dobrou chuť!
.