Tzatziki

Určitě se mnou budete souhlasit, když si dovolím tvrdit, že řecká gastronomie patří k těm nejlepším na světě. Gyros, musaka, souvlaki je jen pár názvů legendárních jídel této krásné země. Bezesporu k nim také patří světoznámý dip Tzaziki, typický předkrm, který se také může použít jako dip nebo pomazánka.

Mnozí z vás určitě recept znají a možná ho i v horkých letních dnech pravidelně připravují tak jako jáJ

Pojďme si ho tedy připomenout:

Ingredience:

2 bílé jogurty

1 okurka

Olivový olej

Sůl

Pepř

Stroužek česneku

Citrón

Máta, verbena nebo kopr (nemusí být)

Postup:

Okurku ostrouháme a natřeme, posolíme a necháme ji deset minut odstát, aby vypustila vodu.

.

Do misky vyklopíme 2 bílé jogurty, vymačkáme, půl citrónu, přidáme ½ stroužku česneku rozdrceného bud v hmoždíři nebo v lisu na česnek, 2 lžíce olivového oleje, posolíme špetkou soli, popepříme a dobře promícháme.

.

Poté vyklopíme nastrouhané okurky na sítko a vymačkáme z nich vodu. Okurky přidáme do misky s jogurtem, dobře promícháme.

.

Pokud chceme použít mátu nebo kopr, nasekáme na jemno a přidáme přibližně 1 polévkovou lžíci. Vše opět dobře promícháme.

.

 Můžeme nechat zchladit na 20 min v ledničce a posléze podávat.

Typicky se do ní namáčí pan pita, ale můžete si tento dip natřít i na opečený krajíc chleba, nebo použít k masným receptům.

Dobrou chuť!

.

Jsem nadšená propagátorka mediteránské diety a jejího životního stylu. Přímo od zdroje z Barcelony provázím lidi základními principy tohoto způsobu stravování, učím je jak snadné je vařit zdravě, lahodně, čerstvě, sezónně a přitom levně a pomáhám tak krok po kroku odhalit tajemství dlouhověkosti mediteránských národů. Můj příběh si přečtěte tady.>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.