Určitě se mnou budete souhlasit, když si dovolím tvrdit, že řecká gastronomie patří k těm nejlepším na světě. Gyros, musaka, souvlaki je jen pár názvů legendárních jídel této krásné země. Bezesporu k nim také patří světoznámý dip Tzaziki, typický předkrm, který se také může použít jako dip nebo pomazánka.
Mnozí z vás určitě recept znají a možná ho i v horkých letních dnech pravidelně připravují tak jako jáJ
Pojďme si ho tedy připomenout:
Ingredience:
2 bílé jogurty
1 okurka
Olivový olej
Sůl
Pepř
Stroužek česneku
Citrón
Máta, verbena nebo kopr (nemusí být)
Postup:
Okurku ostrouháme a natřeme, posolíme a necháme ji deset minut odstát, aby vypustila vodu.
.
Do misky vyklopíme 2 bílé jogurty, vymačkáme, půl citrónu, přidáme ½ stroužku česneku rozdrceného bud v hmoždíři nebo v lisu na česnek, 2 lžíce olivového oleje, posolíme špetkou soli, popepříme a dobře promícháme.
.
Poté vyklopíme nastrouhané okurky na sítko a vymačkáme z nich vodu. Okurky přidáme do misky s jogurtem, dobře promícháme.
.
Pokud chceme použít mátu nebo kopr, nasekáme na jemno a přidáme přibližně 1 polévkovou lžíci. Vše opět dobře promícháme.
.
Můžeme nechat zchladit na 20 min v ledničce a posléze podávat.
Typicky se do ní namáčí pan pita, ale můžete si tento dip natřít i na opečený krajíc chleba, nebo použít k masným receptům.
Dobrou chuť!
.