Tento cizrnový guláš, kterému se ve Španělsku říká „Potaje de Vigilia“ je nejtypičtější pokrm období velikonoc. Těší se mezi lidmi ale tak velké oblibě, že se připravuje po celý rok. Existuje mnoho způsobů, jak ho připravit, může se totiž lišit použitím koření nebo zeleniny. Hlavními protagonisty ale zůstávají právě cizrna, mořská treska a špenát.
Ingredience pro 2 osoby:
olivový olej
2 stroužky česneku
2 rajčata
250 g cizrny
2 kousky mořské tresky
1 vajíčko
2-3 brambory
hrst čerstvého špenátu
kousek pečiva (krajíc chleba, kousek veky, rohlíku…)
sůl
2 bobkové listy
voda
Postup:
Cizrnu necháme přes noc namočenou.
Do hrnce nebo pánve nalejeme olivový olej, když je teplý, přidáme stroužek česneku. Přidáme na drobno nakrájenou cibuli, posolíme a dusíme do zlatova.
.
Rajčata rozkrojíme na půlku, natřeme je, slupku nepoužijeme.
.
Po 5 minutách přidáme natřená rajčata, spolu s bobkovým listem k cibuli a česneku a necháme na pomalém ohni dusit přibližně 15 minut.
.
Slijeme vodu z cizrny, kterou jsme měli pres noc namočenou, a přidáme je k rajčatům. Promícháme.
.
Zalejeme převařenou vodou tak, aby presahovala cizrnu nejméñe o 3 prsty a necháme na pomalém ohni vařit přibližně 90 minut.
.
Po hodině vaření přidáme brambory nakrájené na čtvrtky. Pokud vidíme, že guláš potřebuje více vody, opatrně přilijeme vice převařené vody.
.
Mezitím, co se guláš vaří, nalejeme na jinou pánev olivový olej. Když je rozehřátý, tak na něm osmažíme stroužek česneku do zlatova. Dáváme pozor, aby se nespálil. Po té česnek vyjmeme a osmažíme z obou stran ve stejném oleji kousek pečiva, které potom rozdrtíme v hmoždíři.
.
Přibližně 10 minut před koncem přidáme tresku, kterou jsme si „nadrobili“ na malé kousky, promícháme.
.
Přidáme rozdrcené pečivo a promícháme.
Přidáme hrst čerstvého špenátu.
.
Necháme vařit ještě 3 min, poté vypneme a necháme ještě 5 minut odstát.
Na ozdobu posypeme guláš vajíčkem, které jsme si uvařili na tvrdo a na drobno nakrájeli.
Poté můžeme hned podávat.
.
Dobrou chuť!