Pro svoje excelentní nutriční hodnoty se ne nadarmo avokádo nazývá zelené zlato. Je totiž skvělým zdrojem mono nenasycených mastných kyselin. A právě pro svoje vynikající vlastnosti, texturu a jemnou chuť se těší se velké oblibě po celém světě.
I když mnozí z vás možná spojují avokádo s létem, jeho sezóna je paradoxně v zimě. Tady ve Španělsku se pěstuje hlavně v Andalusii.
Já osobně mám to štěstí mít známé s avokádovými sady, od kterých si můžu avokádo koupit utržené takřka ze stromu.
Ale i ty prodávané v obchodě chutnají skvěle. A i když zrovna avokádo nepatří k lokálním českým plodům, opravdu stojí za to je vyzkoušet.
Zralé avokádo má hnědou barvu, takže pokud si koupíte v obchodě avokádo zelené, počkejte 2-3 dny, postupně změkne a změní barvu na hnědou.
Jak oloupat avokádo?
Zralé avokádo podélně rozřízneme.
Pomůžeme si lžičkou a zelenou část vyloupneme ze slupky.
A jak ho konzumovat?
Existuje mnoho způsobů, jak avokádo konzumovat. U nás doma ho pravidelně jíme k večeři a to v kombinaci s červenou cibulkou, ta nesmí nikdy chybět. A pokud je k mání, tak i s mozzarellou. Vyzkoušejte tento lehký salát, chutná skvěle.
Ingredience pro 2 osoby:
1 zralé avokádo
1 mozzarella
½ červené cibule
olivový olej
jablečný ocet
sůl
Postup:
Avokádo vyloupneme ze slupky, nakrájíme na malé kousky, stejně jako mozzarellu. Přidáme červenou cibuli, kterou nakrájíme na jemňoučké půlměsíčky. Osolíme, polijeme olivovým olejem a jablečným octem, promícháme a můžeme podávat.
Dobrou chuť!