Avokádo aneb zelené zlato

Pro svoje excelentní nutriční hodnoty se ne nadarmo avokádo nazývá zelené zlato. Je totiž skvělým zdrojem mono nenasycených mastných kyselin. A právě pro svoje vynikající vlastnosti, texturu a jemnou chuť se těší se velké oblibě po celém světě.

I když mnozí z vás možná spojují avokádo s létem, jeho sezóna je paradoxně v zimě.  Tady ve Španělsku se pěstuje hlavně v Andalusii.

Já osobně mám to štěstí mít známé s avokádovými sady, od kterých si můžu avokádo koupit utržené takřka ze stromu.

Ale i ty prodávané v obchodě chutnají skvěle. A i když zrovna avokádo nepatří k lokálním českým plodům, opravdu stojí za to je vyzkoušet.

Zralé avokádo má hnědou barvu, takže pokud si koupíte v obchodě avokádo zelené, počkejte 2-3 dny, postupně změkne a změní barvu na hnědou.

Jak oloupat avokádo?

Zralé avokádo podélně rozřízneme.

Pomůžeme si lžičkou a zelenou část vyloupneme ze slupky.

 A jak ho konzumovat?

Existuje mnoho způsobů, jak avokádo konzumovat. U nás doma ho pravidelně jíme k večeři a to v kombinaci s červenou cibulkou, ta nesmí nikdy chybět. A pokud je k mání, tak i s mozzarellou. Vyzkoušejte tento lehký salát, chutná skvěle.

Ingredience pro 2 osoby:

1 zralé avokádo

1 mozzarella

½ červené cibule

olivový olej

jablečný ocet

sůl

Postup:

Avokádo vyloupneme ze slupky, nakrájíme na malé kousky, stejně jako mozzarellu. Přidáme červenou cibuli, kterou nakrájíme na jemňoučké půlměsíčky. Osolíme, polijeme olivovým olejem a jablečným octem, promícháme a můžeme podávat.

Dobrou chuť!

Jsem nadšená propagátorka mediteránské diety a jejího životního stylu. Přímo od zdroje z Barcelony provázím lidi základními principy tohoto způsobu stravování, učím je jak snadné je vařit zdravě, lahodně, čerstvě, sezónně a přitom levně a pomáhám tak krok po kroku odhalit tajemství dlouhověkosti mediteránských národů. Můj příběh si přečtěte tady.>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.