Pečené kuřátko je zcela jistě v mnohých rodinách nedělní obědová klasika. Existuje nesčetné množství příprav pečeného kuřete a všechny určitě chutnají skvěle. Dnes vas chci ale naucit jak okořenit a připravit pečené kuře na 1 z mediteránských způsobů.
Ingredience pro 4 osoby:
4 kousky kuřete (kuřecí stehno, kuřecí prso)
Pepř
Sůl
Červená paprika
1 citrón
Rozmarýn
Tymián
Olivový olej
4 nadrobno nakrájené brambory
Postup:
Přes noc necháme kuře marinovat, aby co nejvíc vynikla chuť.
Do sklenice vymačkáme citronovou šťávu z půlky citronu, přidáme trochu olivového oleje (ca 2 lžíce), přidáme hrst rozmarýnu a hrst tymiánu, a zamícháme. (Pokud máte možnost, volte vždy čerstvé bylinky. Já si na balkóně v truhlíku pěstuji tymián i rozmarýn, a mám ho tak čerstvý po celý rok. Pokud nemate, můžete samozřejmě použít sušený.)
Připravené kuřecí kousky osolíme a popepříme, případně posypeme trochou červené papriky, poté potřeme námi připravenou marinádou a uchováme přes noc v lednici.
Na druhý den rozehřejeme troubu na 180 stupňů, k připravenému marinovanému kuřeti přidáme nadrobno nakrájené brambory, které také osolíme a vložíme do trouby. Čas od času kontrolujeme a podlijeme šťávou všechny kousky, případně přilejeme trochu převařené vody. Pečeme přibližně po dobu 40minut, na posledních 5 minut přepneme troubu na horní gril, do křupava dopečeme a můžeme podávat.
Dobrou chuť!