S příchodem chladných měsíců se v obchodech začne objevovat naší rodinou tolik oblíbené červené zelí, ve Španělsku známé pod názvem col lombarda. Řekla bych, že minimálně po dobu třech měsíců zaujímá čestné místo na našem každodenním obědovém stole. I když si červené zelí zřejmě spojíte s tmavým masem, vařeným zelím a knedlíkem, tak my ho teda jíme syrové ve formě salátu. Chutná nám tak moc, že jsem se tento rok rozhodla dokonce červené zelí přes zimu zkusit vypěstovat na zahradě. A k mému velkému překvapení se mi to povedlo. Vyrostlo mi překrásných 15 hlávek červeného zelí. Zkuste si také připravit salát z tohoto výtečného antioxidantu, plného vitamínu C, vlákniny, kyseliny listové a dalších tělu prospěšných látek a vitamínů.
Ingredience:
Půl hlávky červeného zelí
Sůl
Olivový olej
Jablečný ocet
Postup:
Zelí rozkrojíme na polovinu. Na salát použijeme jednu půlku, druhou uchováme v lednici.
Odkrojíme vrchní tvrdé listy, a košťál. Zelí umyjeme od nečistot, a buďto nadrobno nakrájíme anebo nastrouháme na struhadle. Posolíme, polejeme olivovým olejem, posléze jablečným octem, promícháme a můžeme podávat.