Žampiony na katalánský způsob jsou další zdravou rychlovkou, která neodmyslitelně k mediteránské dietě patří. Houby jsou celkově ve Španělsku velice oblíbené, zvláště pak v jejich sezóně se konzumuji různé druhy hub, připravené na různé způsoby. Příprava, kterou vás dnes naučím je opravdová klasika nejen v katalánské kuchyni. Je navíc velice rychlá, do 15cti minut můžete podávat.
Ingredience pro 2 osoby:
1 balení žampionů
čerstvá petrželka
1 stroužek česneku
olivový olej
sůl
Postup:
Žampiony důkladně omyjeme, očistíme a rozkrojíme na půlku.
Vložíme na pánev s kapkou olivového oleje, posolíme a necháme dusit. Žampiony tak nejdříve vypustí vodu, kterou obsahují.
Po 5 minutách vodu ze žampionů slijeme, žampiony necháme na sítku, pánev umyjeme, vlijeme olivový olej, necháme rozehřát a znovu do ní vhodíme žampiony. Posolíme a restujeme 5 minut do zlatova.
Mezitím si připravíme omáčku, kterou k žampionům v poslední minutě přimícháme.
Do hmoždíře dáme 1 hrst čerstvě nakrájené petrželky (použijeme pouze listy, stonek ne), 1 stroužek česneku a zalijeme olivovým olejem. (ca 3 polévkové lžíce).
Ingredience v hmoždíři rozdrtíme. Pokud se nám obsah zdá moc suchý, přilijeme ještě trosku olivového oleje. Po chvilce se nám vytvoří zelená směs.
Až začnou žampiony zlatovět, přidáme česnek s petrželkou. promícháme, vyndáme z pánve a můžeme podávat.
Dobré chutnání! 🙂