Batáty patří ve Španělsku k velmi oblíbené zimní zelenině. Na prodej je můžeme najít už od brzkého října, jejich sezóna pak trvá až do března.
Španělé mají moc rádi například pečený batát v troubě. Takto upravený batát se podává většinou v zimním období jako zákusek po jídle. Na podzim a v zimě také navozují krásnou atmosféru měst pouliční stánky, kde si můžeme koupit čerstvě připravené pečené batáty nebo pečené kaštany na ohni.
Po rozkrojení této zeleniny si nejde nevšimnout jejich sytě oranžové barvy, která svědčí o vysokém výskytu betakarotenu. Už jen 100gr této zdravé potraviny nám zaručí denní přísun tohoto vitamínu tak prospěšného pro naše tělo.
Dále je pak batát bohatý také na antioxidanty jako jsou vitamín C a Vitamin E, a taky na minerály jako magnesium, draslík a železo.
Batátům se také říká sladké brambory. Tento název si získaly díky své výrazně nasládlé chuti. Dají se upravit na desítky různých způsobů a já vám dnes jeden ukážu.
Recept pro 4 osoby
Ingredience:
2 střední batáty
sůl
petržel
česnek
mouka
Postup:
Do vřelé vody dáme batáty nakrájené na menší kousky, osolíme a necháme vařit přibližně 10-15 minut do měkka. Vytáhneme a necháme vychladnout. Mezitím na drobno nakrájíme petržel a dva stroužky česneku.
Uvařené batáty rozmixujeme, přidáme mouku a vypracujeme těsto, do kterého vmícháme nakrájený česnek s petrželí.
Z takto připraveného těsta tvarujeme knedlíky, které házíme do vřelé, osolené vody. Necháme vařit přibližně 3 minuty, dokud nevyplavou na povrch.
Knedlíky se hodí jako skvělá alternativní příloha k různým pokrmům.