Čočka patří k nejznámějším a řekla bych i nejpoužívanějším luštěninám. V mediteranském jídelníčku je moc oblíbená a její vysoký obsah rostlinných bílkovin, vlákniny a minerálů ji činí velice atraktivní potravinou. Proto není divu, že tam, kde se vaří na mediteránský způsob zaujímá čestné místo v každém týdenním menu.
Pro ty z vás, komu se už typická čočka na kyselo omrzela, přináším zdravou a lahodnou variantu, pro níž nebudete potřebovat žádný ocet a taky žádný párek či jiný salám. Použitím vybraného druhu koření a zeleniny dodáte čočce tu správnou lahodnou chuť. Vyzkoušejte a uvidíte.
Recept:
Ingredience pro 4 osoby:
250 g čočky
4 lžíce olivového oleje
1 velká cibule
1 zelená paprika
½ červené papriky
2 mrkve
3 stroužky česneku
2 lžíce červené sladké papriky
Pepř
3 Bobkové listy
Sůl
Voda
Postup:
Na dno hrnce dáme olivový olej, zahřejeme a dáme do zlatova dusit cibuli .
Osolíme. Přidáme stroužky česneku. Papriku a mrkev nakrájíme na malé kousky, přidáme do hrnce, osolíme a dusíme.
Vmícháme opranou čočku, zamícháme a přidáme červenou sladkou papriku a opepříme. Vše důkladně promícháme a přidáme bobkový list.
Zalejeme vřelou vodou. Vaříme na mírném ohni přibližně 1 hodinu.