Můj příběh

Kdo jsem?

Jsem nadšená propagátorka mediteránské stravymediteránského způsobu života a hlavně také maminkou na plný úvazek dvou překrásných detí.

Miluji vaření….miluji ten pocit, že z pár obyčejných surovin dokážu vytvořit něco lahodného, co vykouzlí na tváři úsměv každému, a že alespoň na chviličku mohu učinit někoho spokojeným a šťastným.

Vím, které suroviny používat a kombinovat je správně tak, abychom svému tělu dodali potřebné vitamíny a energii, a zároveň pocit uspokojení. S mediteránskou stravou jsem našla zdravý způsob stravování se a životního stylu, který mě v ničem neomezuje,vyhovuje mým dětem a dovoluje nám žít život na plné obrátky.

Bylo to tak vždy?

Kdyby mi to někdo před deseti lety vyprávěl, smála bych se a sotva bych mu uvěřila, že to budu zrovna já, kdo propadne tomuto kulinárnímu umění a to ve Španělsku… zrovna já, která z pracovních důvodů žila z Roomservice po hotelích poloviny světa a vaření v té době pokládala za ztrátu času.

Ne vždy jsem měla na sebe čas a ještě méně pak na vyvařovaní a na to být si vědoma toho, jak důležité je vyživovat své vlastní tělo a dodávat mu energii ze správných zdrojů, jako jsou čerstvé a přírodní lokální suroviny a ne ze zdrojů předpřipravených jídel a polotovarů, kterými supermarkety v dnešním uspěchaném světě doslova překypují.

V té době jsem pracovala jako školitelka pro jednu mezinárodni módní společnost, cestovala po světě a trávila dlouhý čas v různých městech a zemích.  Moje práce, ačkoliv stresově velmi náročná, mi umožnila vniknout do života různých kultur a to jak lidských, tak kulinárních, za což jsem do dneska velice vděčná.

Cesta k poznání

Co se stravy týče, nešlo si už tehdy nevšimnout, jak drasticky rozdílné byly gastronomie západního a východního světa, kde ve vyspělých zemích převládal hlavně nadbytek masa, mléčných výrobků a nasycených tuků, oproti například asijským nebo jihoamerickým  zemím, kde slovo zelenina byla jakási relikvie a kde měli velkou zkušenost s přípravou zeleniny na všechny způsoby. Nicméně v té době jsem si ještě neuměla vážit takto připravených pokrmů a svůj jídelníček uzpůsobovala mému uspěchanému tempu života.

Práci jsem si i navzdory stresového vypětí moc užívala, byla jsem vděčná za to, že můžu  propojit moje vzdělaní a školit různé lidi po celém světě, s mými koníčky, což byly tenkrát móda a cestovaní.

Jak už jsem zmínila, tehdy jsem ještě neuměla vykompenzovat pracovní stres správným jídlem a konsekvence na sebe nenechaly dlouho čekat a přicházely pak téměř automaticky….opary, opakované záněty průdušek, nachlazeni… a to vždy v tu nejméně vhodnou dobu…v době mého volna, nebo dovolených.

Uposlechnutí mého těla

Po 4 letech neustálého cestování mi moje tělo řeklo, že už tak dál nemůže. … a já ho naštěstí poslechla. Ze dne na den jsem se bez váhaní rozhodla všeho nechat, dát výpověď a vzít si čas sama pro sebe.  Světa módy jsem byla najednou přesycena, toužila jsem po něčem, co mě přiblíží zpátky k přírodě a oddálí od konsumismu a materialismu.

V centru Barcelony jsem otevřela malý obchůdek s přírodní kosmetikou. Najednou se můj život změnil a otočil o 180 stupňů. Najednou měl můj život rutinu, která mi tolik po neustálém cestovaní scházela, a já ji milovala, protože jsem konečně měla čas sama na sebe.

Klienti co přicházeli do mého obchodu však  nehledali jen přírodní Bio  kosmetiku, ale také zdravou Bio stravu…a já si uvědomila, že starat se o  své tělo jen zvenčí nemá smysl, pokud o něj nepečuji také zevnitř. Rozšířila jsem sortiment o zdravou stravu. Moji zásobitelé mi přímo nabízeli souhrn produktů mediteránské diety, a já tak začínala studovat a objevovat, co tahle dieta, lépe řečeno životni styl vlastně obnáší.

Štěstí jménem tchýně

 V té době jsem už žila s mým nynějším manželem a moje velké štěstí bylo a stále je, že jsem mohla pozorovat přípravovat jídla moji tchýni Rosi, která jako většina starých lidí neumí vařit jinak než na “mediteránský způsob“. Přála jsem si, abych uměla vařit jako ona…začala jsem zkoušet různé mediteránské recepty, vymýšlet jejich obměny,  fusionovat je s vegánskou kuchyní, která se taktéž stala mou vášní.

Mé nové já

Po krátkém čase vaření tímto způsobem jsem se cítila lehčí, s více energii, šťastnější. Pocit nafouklého břicha, nachlazení, infekce, opary byly najednou pryč a kupodivu se ani nevracely.

Najednou mi to vše dávalo smysl, a pochopila jsem, proč starší lidé vypadají tak jak vypadají….Pohled na starší lidi, který se mi vryl do paměti a ne a ne se z ní dostat už při první procházce po Barceloně za účelem pracovního pohovoru. Lidé ve věku 80+ chodící rychleji než ledajaký šedesátník u nás doma… štíhlé postavy, upraveni a plni elánu, za který vděčí právě středomořské dietě a jejímu způsobu života.

Od mého prvního setkání s mediteránskou dietou a stylem života uběhla už řádka let a za tu dobu se stala mým neodlučitelným, věrným společníkem, který mě a moji rodinu provází po cestě zdraví a vitality.

Ráda bych se s vámi podělila o své zkušenosti, recepty a dokázala vám, že není třeba bydlet zrovna v Barceloně, abyste mohli vařit a žít na tento způsob.

Pojďte se se mnou vydat po stopách kulinárních návyků lidí, o kterých je celosvětově známo, že díky jejich jídelníčku a životnímu stylu, jsou jedni z nejdéle žijících lidí na světě.